{ "title": "30 Yaş Sendromu", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/30-yas-sendormu.jpg", "date": "20.01.2024 12:59:20", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "30 yaş sendromu, adından da anlayabileceğimiz gibi insanlarda 30'lu yaşlarda ve hatta bazı insanlarda 28 yaşında bile görülebilen bir sorundur. 30 yaş sendromu genel olarak 25 yaş ile 3 yaşları arasında görülen bir problemdir. 30'lu yaşlar insanlarda, kişiyle bedeni arasında yaşadığı en büyük zorluk dönemlerinden sayılmaktadır. Bu nedenle 30 yaş sendromu yaşayan kişiler bazen 5 yaşını geçseler bile bu sendromu yaşamaya devam ederler. 30 yaş sendromu olan insanlarda yaşanan olaylar ve sorunlar çok daha etkili bir şekilde kişiye sorun olur. Bu nedenle sanki kişi ergenlik dönemindeymiş gibi hassaslaşır. Yaşanan olaylardan insanların en çok etkilendikleri yaş olan 30 yaş, tıbbi olarak bir sendrom olarak ele alınmıştır. Yapılan bazı araştırmalara göre, toplumda boşanma sorunları en çok 30'lu yaşlarda meydana gelmektedir. Uzmanlar 30 yaş sendromu sorunun nedeninin kadınlarda ve erkeklerde görülen 30 yaş sendromuna bağlamaktadır. Bu sendrom hem erkeklerde hem de bayanlarda görülen bir durum olsa bile en çok bayanları etkilemektedir. 30 yaş sendromundan en çok etkilenen insanlar, genellikle kalabalık ve şehir ortamlarında yaşayan insanlardır: Kalabalık şehirlerde yaşayan kişiler şehrin sesinden gürültüsünden ve stresinden son derece fazla etkilenirler. Bu nedenle sendrom kişilerde daha fazla rahatsızlığa neden olur.

30 yaş sendromunun varlığı nasıl anlaşılır?

30 yaş sendromu, bazı insanlarda oldukça hafif derecelerde görülen bir sorundur. Bu nedenle bu kişilerdeki sendromun farkına varmak oldukça zordur. Hatta bazı insanlarda sendromun hafif bir şekilde seyretmesine bağlı olarak farkında olamama gibi haller de görülür. Bunun yanı sıra bazı insanlarda da 30 yaş sendromu çok şiddetli bir şekilde geçer ve kişinin depresyona girmesine bile neden olur. Bu gibi durumlarda genellikle psikologlar kısa bir sohbet sonrasında bile hastanın 30 yaş sendromu sorunu olduğunu anlarlar.

30 yaş sendromu olan insanlarda bu problemle birlikte sürekli olarak kendini sorgulama problemleri görülür. Kişi yaşadığı en küçük olaylarda bile kendisini sorgulayarak bir nevi kendi üstüne gider. Kişinin yaptığı bu hata nedeniyle kişi sıkılır ve bunalır. Eğer kişiler herhangi bir iş sahibi olamamışsa ya da gün içerisinde yaşadığı olayları anlatacak kişiler bulamazlarsa bu sendromu yaşama ihtimalleri çok daha fazla artar. Uzmanlara göre beden yaşı 30 olması gereken insanlarda hale ergenlik psikolojisi varsa, bu kişiler çok büyük tehlike grubunda yer alır. Çünkü bu kişiler psikolojik olarak daha büyük etkiler altında kalırlar. Bu nedenle yaşadıkları olaylar direk olarak 30 yaş sendromuna neden olabilecek durumlardır.

30 yaş sendromundan etkilenmemek için ne yapılmalı?

Bu sendroma yakalanmamak için öncelikle insanın kişilik özelliğine dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü insanlarda başarısızlık duygusu ya da geç kalmışlık duygusu gibi önemli problemlerin olmaması gerekir. Eğer kişilerde bu gibi düşünceler varsa bu kişiler çok büyük bir ihtimalle 30 yaş sendromu yaşayacaklardır. Eğer sizlerde de bu gibi sorunlar varsa ya da bunların yanı sıra bulunduğunuz hali beğenmeme, çevrenizde çok fazla derdinizi anlatacak insan yoksa ya da zevk ve neşe gibi halleri yaşayamıyorsanız 30 yaş sendromu sorununa yakalanabilirsiniz. Bunun için öncelikle yaşadığınız alanlarda düzenlemeler yapmalısınız. Eviniz daha ferah ve kafanızı dinleyebileceğiniz bir alanda olmalıdır. Çünkü insanların yaşadıkları alanlar 30 yaş sendromu sorununa neden olan önemli etkenlerdendir.
" } ] }