{ "title": "Acelecilik", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/acelecilik.jpg", "date": "21.01.2024 14:55:08", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Acelecilik, herhangi bir konuyu tam olarak anlamadan, konuya yeterince hâkim olmadan, doğru bildiğini düşünerek hareket etme durumuna verilen addır. Acelecilik genelde kafada başka bir şeylerle yaşanan meşguliyet nedeniyle ortaya çıkar. Tıpkı bir tarafta televizyon seyrederken bir tarafta ders çalışmaya çalışan çocuğun başarısının ne kadar olabileceği gibi bir durumdur. Sürekli bir konu acele etmek, telaşa kapılmak gibi eylemler başlangıçta çok ciddiye alınmasa da zaman ilerledikçe ve sorun devam ettikçe bazı sıkıntılara yol açabilir. Bu tür davranışlar kişi üzerinde yorgunluk, stres, cinsel problemler ve kilo alımı yaşanmasına neden olabilir. Aceleciliğe karşı bir çözüm üreterek yaşam kalitesi arttırılabilir. Bu sayede de daha konforlu bir yaşam sürdürmek mümkün olur.

Aceleciliğin insanlar üzerindeki etkileri nelerdir?

Kilo alımı: Acelecilik bir sıkıntısı olan birey bu sıkıntısını yemek yerken de hayatından çıkaramaz. Kişi yemek yerken aceleci davrandığı için kilon alabilir. Beyne doyum sinyalinin ulaşabilmesi için 20 dakika geçmesi gerekir. Aceleci bir tavırla porsiyonları hızlı bir şekilde yiyerek beyne gerekli olan süre verilmez. Bu sayede de daha fazla ve çabuk kilo alınır. Bilgisayar başında otururken yemek yemek ya da televizyon izlerken yemek daha çok aceleci kişilerde görülen bir durumdur. İki işi aynı anda yapmaya çalışırlar. Kişi yavaş bir şekilde yemek yemeye gayret ederse daha az porsiyonlarla doyduğunu fark edebilir. Bu sayede alınan kalori miktarı azaltılır ve kilo alımı yerine kilo kaybı yaşanır.

Enerji eksikliği: Devamlı hızlı bir şekilde yaşamak, vücutta birçok olumsuzluğa yol açar. Kişi daha hızlı nefes alıp-verir, nefesleri kesik kesik olur. Bu sayede vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen yeterince karşılanamaz. Bu olaylar karşısında halsizlik, yorgunluk, asabiyet ve gerginlik yaşanır. Kişi günlük hayatında temposunu minimum seviyelerde tutarsa daha enerjik ve canlı olur.

İletişim kuramama: Aceleci bir tavır sergilen anne ya da baba çocuğunu yakından tanımayabilir. Çünkü anne gün içinde telaşlı bir şekilde ev işi yapmaya çalışır. Bu nedenle çocuğuna yeteri kadar zaman ayıramayıp, çocuğu ile iletişime giremez. Özellikle annelerin çocukları için hareketlerini kısıtlaması ve çocuğuna yeterince zaman ayırması gerekir. Aceleci tavırlardan dolayı çocukta annesinden uzaklaşabilir.

Cinsel isteksizlik: Acelecilik durumu kişinin yaşamının bir parçası haline gelmişse, bu duruma bağlı olarak vücutta strese yol açan hormonlarda artış yaşanır. Bu hormonlar vücutta dopaminin salgısını azaltır. Dopaminina azalması cinsel yaşamda olumsuzluk olarak kişinin karşısına çıkar. Kişi yorgunluktan, enerji eksikliğinden devamlı uyumak ister. Sağlıklı bir cinsel yaşam için kişinin kendini frenlemesi gerekir. Kişi eşine ya da partnerine daha fazla zaman ayırarak sağlıklı bir cinsel yaşam sürebilir.

İş hayatında verimin azalması: Kişi hem çalışıyor hem de aceleci bir tavır sergiliyorsa iş hayatı onun için kabusa dönüşebilir. Çünkü aceleci olan kişiler aynı anda birkaç işi birden yapmaya çalışır. Bu durum kişinin iş hayatında verimin düşmesine neden olur. İş hayatında daha verimli olabilmek için aceleci tavırlardan sıyrılmak, birçok işi bir anda değil de teker teker yapmak gerekir.

" } ] }