{ "title": "Agorafobi", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/agorafobi(1).jpg", "date": "21.01.2024 05:22:48", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Agorafobi, kişinin kendisini güvende gördüğü ortamların haricinde diğer ortamlarda bulunmaktan korkması ve sosyal olmaktan kaçınması durumudur. Büyük ve açık ortamlarda yalnız başına kalınca kişinin hissettiği ve kontrol edilemeyeceği bir korku olan agorafobi bazı kişilerde kendisini eve hapsedip hiçbir yere çıkmaması kadar ileri boyutlarda olabilir. Bu kişiler tek başına kaldıkları zaman sorunların üstesinden gelemeyeceklerini düşündükleri ortamlardan uzak kalmak isterler. Ortamlardan ayrılamadığı durumlarda oldukça kaygı ve korku hissederler. Yoğun bir kalabalığın arasında tek başlarına olduklarında bir sorun olacağını ve yardım için hiç kimseye ulaşamayacağı düşüncesini hissedip korkuya kapılar. Agorafobi yaşayan kişiler bu nedenlerden dolayı çoğunlukla bir topluluğa gittikleri zaman yanlarında sürekli en sevdikleri ve güvendikleri birini götürmek isterler.

Agorafobisi olan kişiler genellikle kendine özgüveni olmayan kişilerdir ve devamlı yanlarında birilerine ihtiyaç duyarlar. Bu rahatsızlık bazı durumlarda beraberinde panik atakla birlikte gelişebilir. Çünkü agorafobi kişinin bir problem ile karşılaşacağını düşünüp panik yapma durumunda ortaya çıkar. Bu davranış bozukluğu kişinin birçok sosyal ortamlardan ve etkinliklerden mahrum kalmasına neden olur ve tedavi edilmediği sürece yıllarca sürebilir.

Agorafobi neden olur?

Agorafobinin kişinin sinir sistemindeki dengelerde oluşan birtakım aksaklıklardan meydana geldiği düşünülebilir. Ailesinde bu davranış bozukluğu olan kişiler diğer insanlara göre çok daha fazla risk taşımaktadır. Aynı zamanda çocukluk döneminde yaşanan ani kayıplar neticesinde kişinin kendini sahipsiz hissetmesi, güvensiz ortamda yetişme ve ilgisiz büyüme gibi psikososyal etkenlerde agorafobi nedenleri olabilir.

Agorafobi belirtileri nelerdir?

Agorafobi genellikle panik bozukluk ve depresyon ile görülen bir rahatsızlıktır ve kişide fizyolojik ve psikolojik bazı belirtilerle ortaya çıkar.

Fizyolojik belirtileri nelerdir?
Psikolojik belirtileri nelerdir?
Agorafobi tedavisi nasıl yapılır?

Bu rahatsızlığın doktorun önereceği bazı ilaç tedavileri ile ve psikolojik yöntemlerle tedavi edildiğinde birçok hastada olumlu sonuçlar alınmıştır. Agorafobi doğru tedavi edildiği takdirde kişide bu rahatsızlığın hiçbir belirtisi kalmaz. Agorafobi tedavisinde çoğunlukla anksiyete ilaçları ve antidepresan ilaçları kullanılır.

Bu rahatsızlığın tedavisinde aynı zamanda bilişsel davranışçı psikoterapiden de faydalanılır. Bu tedavi yönteminde öncelikle hastaya eğitim sistemi oluşturulur ve agorafobi rahatsızlığı yaşayan kişilere rahatsızlığıyla alakalı bilgiler verilip hasta bilinçlendirilir. Hastanın kendisine korku ve kaygı yaratan durumları düşünüp mantıklı şekilde yorumlamasına yardımcı olunur. Kişinin kaygı duyduğu ve kendisini korkutan düşüncelerin üzerine gitmesi sağlanarak sonucunda olumsuz bir şeyle karşılaşmayacağı anlatılır. Bu şekilde hastanın olaylara bakış açısı değiştirilmiş olur. Bilişsel davranışçı psikoterapi seanslarında hastalara aynı zamanda soluk alıp vermelerini düzenleyecek eğitimler de verilir. Bu şekilde kişinin hızlı soluk alıp vermesi öğretilerek panik atak durumlarında kişinin panik yapması da engellenmiş olur. Agorafobi tedavisinde bilişsel davranışçı psikoterapi seanslarının süresi hastalığın durumuna göre değişebilir. Bazı durumlarda ilaç tedavisine son verilip seanslara devam edilebilir.
" } ] }