{ "title": "Alzheimer Hastalığı", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/alzheimer-hastaligi(2).jpg", "date": "21.01.2024 13:33:58", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Alzheimer Hastalığı, yaş ilerledikçe insanların unutkanlık ile hafıza kaybı ve konuşma problemi yaşanması hastalığına Alzheimer hastalığı denir. Unutkanlık, yıllarca tüm insanların yaşadığı sık problemler arasında yer alır. Genellikle yoğun iş hayatı ve stres altındaki insanlarda ortaya çıkar. Geri dönüşü olmayan Alzheimer hastalığı, halk arasında bunama olarak bilinir. Belirtiler görüldükten 8- 10 yıl sonra ölüme yol açabilir. Çok ciddi bir hastalık olan Alzheimer hastalığı, hastanın düşünmesinde sorunlara yol açar.

Alzheimer hastalığı kimlerde ve ne sıklıkla görülür?

Genellikle 65 yaş üzeri insanlarda görülen Alzheimer hastalığı, kadınlarda erkeklere göre az da olsa daha fazla görüldüğü saptanmıştır. Hastalık, otalama 15 kişiden birinde görülmektedir. 80-85 yaş grubu insanlarda ise her iki kişiden birinde Alzheimer hastalığı görülmektedir. Dünyada yaklaşık 20 milyon Alzheimer hastası olduğu bilinmektedir. Bu hastaların 300 bini Türkiye'de bulunur. İnsan ömrünün uzaması nedeniyle Alzheimer hastalığı, gün geçtikçe artmaktadır.

Alzheimer hastalığı neden olur?

Hastalığın nedenleri arasında beyinde protein birikimi, beyin hücrelerinin ölümü, sinirlerin iletiminin bozulması ve kalıtsal faktörler yer almaktadır. Yaş ilerledikçe de Alzheimer hastalığının görülme sıklığı artıyor. Ancak hastalığın kesin nedenleri bilinmemektedir. Hastaların yüzde 10'unda bu hastalığın olduğu tespit edilmiştir.

Alzheimer hastalığının seyri nasıldır?

Hastalık genelinde yavaş ve sinsi bir şekilde ilerlemektedir. Yavaş yavaş beyindeki sinir hücreleri yok olmaya başlamıştır. Önceleri kısa unutkanlıklar ile başlayan hastalık, ileri safhalarda büyük unutkanlıklar ve konuşma problemlerine dönüşür. Hasta günlük islerini yapamaz hale gelir ve yakınlarını tanıyamaz. Bu da hastanın psikolojisini bozar. Psikolojik bozukluk sonrası hasta içine kapanır. Yeme, yürüme, konuşma gibi eylemleri gerçekleştiremez ve yatağa bağlı bir yaşam sürmeye başlar.

Alzheimer hastalığının belirtileri nelerdir?
Alzheimer hastalığının tanısı nasıl konur?

Yukarıdaki belirtileri taşıyan kişiler ilk olarak bir psikolog veya sinir hastalıkları uzmanına başvurmalıdır.

Çekilen beyin tomografisi, kan tahlilleri ve laboratuvar testleri hastalığın tanısını koymak için yeterli olabilir.

Alzheimer hastalığının tedavisi var mıdır?

Alzheimer hastalığının bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Ancak hastalık kontrol altına alınabilir. Bunun için erken tanı çok önemlidir.

Yapılan tedaviler ile semptomlar azaltılabilir ve hastanın yaşam kalitesi arttırılabilir. Ayrıca psikolojik sorunlar için doktor kontrolünde antidepresan ilaçlar kullanılır.
" } ] }