{ "title": "Ani Sinirlenme", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/ani-sinirlenme.jpg", "date": "20.01.2024 11:29:01", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Ani Sinirlenme, Ani sinirlenme insanın elinde olmayan sebepsiz yere olan bir durumdur. Bir anda gelişen ani sinirle vücuttaki adrenalin yükselir ve bu durum hastanın o anki halinin stresli olduğunu gösterir. Kişinin aniden nabız artışlarında hızlanma, göz bebeklerinde büyüme, ateş basması ve bunlarla beraber birden aşırı sinirlilik çıkışları gösterir.

Ani sinirlenme vücut sağlığına zarar verir bazı hastalıkları tetikler. Kişinin aniden sinirlenmesi özellikle mideye zararı olur midede gastrit, ülser oluşmasına neden olur, kalp rahatsızlığı, kalpte sıkışma daralma görülür, tansiyon fırlar ve stres artar kan şekeri düşer bunlar kişinin sağlığına zarar verir.

Kişinin vücut hareketlerini nasıl beyin yönetiyorsa herhangi bir olay veya konuşmalara karşı sinirlenmeyi de beyin yönetir. Aniden sinirlenmek bir hastalık değildir sadece çevredeki olaylara aniden tepki vermektir.

Ani sinirlenmenin nedenleri: Aniden sinirlenen kişi karşısındakinin kırıldığını üzüldüğünü düşünmez sağlıklı karar veremez, duygularıyla hareket etmeye başlar hatalar yapma olasılığı artar. Titizlik, rekabetçi, egoist yapıda olan kişiler yapacağı işlerden engellenen kişiler aniden sinirlilik halini gösterir. Aile baskısı, üzerinde aşırı sorumluluk bulunan kişiler aşırı stresli olur bu halide vücut kontrol mekanizmasını bozarak ani sinirlenmelere neden olur.

Çevreden yapılan baskılar, tacizler, psikolojik baskılar, uykusuzluk, açlık bunlarda kişiye ani sinirlenmeleri ne neden olur. Ailede boşanmalar ve aile yükünün üzerine binmesi sinirleri yıpratır yoğun stres içinde olunur tahammül edecek hal kalmaz ve aniden sinirlenme görülür. Hipertansiyonu olan kişilerde kan basıncının aniden yükselmesi ani sinirlenmelere neden olur.

Ani sinirlenmeyi azaltmak: Kişinin sakinleşmesi için kendi kendine telkinler vermesi bunlarda geçecek, sakin olmalıyım, bu korkularım yersiz, çözülmeyecek hiçbir şey yok, boşuna sinirlerimi yıpratıyordum diyerek sinirlerini güçlendirmesi ani sinirlenmeler de az da olsa sakinleşmiş aniden parlamalarını önlemiş olur.

Hayata pozitif bakmalı, düzenli uyku uyumak, aç kalmamak, neşeli olmak sinirlenmeleri tetikleyen faktörleri azaltmış olur. Kişi sinirlilik halini düzeltirse her şeyin düzgün gideceğini çevresindekileri kırmayacağını inanması gerekir. Kişinin çevresindeki insanlarında yardımcı olmaları gereklidir devamlı iyi yönünü söylemek, böyle aniden sinirlendiğinde çevresindeki arkadaşlarını kırdığını, aslında onun kalp kırmayan iyi biri olduğunu söylemeleri kişinin sinirlerini kontrol etmesini sağlar.

Ani sinirlenmelerin altında başka hastalıkların olacağını da göz ardı etmemek lazım. Hipertansiyon, kan şekerinin düşmesi, depresyon ve kalp rahatsızlığı ani sinirlenmelere neden olur. Bir sağlık kuruluşuna giderek Uzman hekimden yardım alınmalıdır. Saydığımız hastalıklardan varsa tedavi olunarak sinirlenmeleri azaltıla bilinir.

" } ] }