{ "title": "Anoreksiya", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/anoreksiya.Jpeg", "date": "20.01.2024 11:12:46", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Anoreksiya, bir tür yemek yeme ve sağlıklı beslenememe bozukluğu hastalığıdır. Hasta kilo alma korkusu yaşayarak bilerek kilo verir ve yemek yemeyi adeta hayatın gereksiz bir olayı olarak algılar. Kilo kaybı çok fazla ya da hayati risk yaratabilecek şiddette olabilir. Anoreksiya yeme bozukluklarında en sık görülen türlerdendir. Günümüzde bir hayli yaygın olarak seyreden anoreksiya neredeyse her 20 gençten birinde görülmektedir. Ancak hastalık yalnızca gençleri değil her yaş grubunu olumsuz etkileyebilir. Son yıllarda hastalık kadınlara nazaran erkeklerde daha fazla görülmektedir. Hasta yemek yedikten sonra kendini kötü hisseder, yemek yerken kendini sınırlandırır.

Anoreksiya neden olur?

Anoreksiya hastalığının neden kaynaklandığı kesin olarak bilinmemektedir. Farklı nedenler hastalığa birlikte yol açabilir. Hastalığa yol açabilecek nedenler şu şekilde sıralanabilir;

Medya ve toplum baskısı: bu tür olaylar kişide zayıflığın bir gereklilik ya da üstünlük olarak algılanmasına yol açabilir. Bu nedenle de hastalık batı ülkelerinde daha fazla görülmektedir.

Aile ve çevre: Kişinin aile ve çevresi anoreksiya hastalığında önemli bir etken olabilir. Hastalığa sahip olan kişilerin kendine olan saygı ve sevgisi oldukça kısıtlıdır. Kişi kendini genellikle mükemmel hisseder. Bozuk aile ilişkileri, farklı duygular ve davranışlar anoreksiya hastalığını tetikleyebilir.

Genetik: Genetik etkenler anoreksiya hastalığında etkili olabilir. Bu düşünce tek yumurta ikizlerinden yola çıkılarak ortaya konulmuştur. İkizin birinde anoreksiya hastalığı varsa diğerinde gelişme olasılığı yaklaşık %50 civarındadır.

Anoreksiya belirtileri nelerdir?

Anoreksiya hastalığında ortaya çıkan belirtilerin büyük kısmı açlıktan ve yetersiz beslenmekten dolayı ortaya çıkmaktadır. Hastalığa sahip olan kişilerde görülen ortak özellikler şu şekilde sıralanabilir;
Yetersiz beslenme nedeniyle yaşanabilecek belirtileri nelerdir?
Anoreksiya tedavisi nasıl yapılır?

Anoreksiya tedavisinde amaç, hastalık nedeniyle oluşan risk ve belirtileri en aza indirmektir. Hasta kilo almaya ve sağlıklı beslenmeye teşvik edilir, hastalık nedeniyle yaşanan belirtiler azaltılmaya çalışılır ve hasta hem fiziksel hem de ruhsal olarak güçlendirilmeye çalışılır. Anoreksiya hastalığı, psikolog, psikiyatrist, hemşire ve diyetisyenlerin bulunduğu bir grup Uzman personel tarafından rutin aralıklar ile kontrol edilir.

Hastaya sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak tedavide ilk adımdır. Hastaya düzenli yemek yedirmeyi sağlamak önemlidir. Yemek yerken porsiyonlar az olabilir. Ancak günde 3 öğün yemek yemek tedavi için önemlidir. Hasta kendi ve çevresine karşı yediği yemek miktarında dürüst olmalı, hastanın kendini tartma alışkanlığı azaltılmalıdır.

Psikolojik tedavi: Bilişsel anlitik terapi, psikoterapi, odaksal psikodinamik terapi anoreksiya tedavisinde kullanılan tedavi seçeneklerindendir. Konuşma terapisi yapılarak hastanın hastalığa nasıl yakalandığı hakkında konuşulur. Yemek yeme ve kilo üzerinde hastanın hâkim olduğu düşüncelerin yanlış olduğu aşılanır. Hasta duygusal anlamda tedavi edilmeye çalışılır. Tedavi birkaç ay boyunca düzenli seanslar eşliğinde devam eder.

Antidepresan ilaçlar: Antidepresan ilaçlar konuşma terapileri ile devam edilir. Henüz 18 yaşına ulaşmamış hastalar için antidepresan ilaç kullanımı uygun görülmez.

Fiziksel ve diş problemleri için, diş tedavisi, potasyum takviyesi, su tabletleri kullanımı uygun görülür. Hastanın adet döngüsünü düzenlemek ve kemiklerini güçlendirmek amacıyla östrojen tedavisi uygulanır. Bu tedavi doğum kontrol hapları ile gerçekleştirilir.
" } ] }