{ "title": "Aşağılık Kompleksi", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/asaglik-kompleksi.jpg", "date": "20.01.2024 11:37:19", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Aşağılık Kompleksi; İnsanlarda çocukluk döneminden kalan bir duygudur. Bu duygu, kişilerin kendini diğer insanlardan daha yetersiz olarak görmesi durumu ile yaşanır. Bu duyguyu yaşayan insanların, bu yaşadıklarını kavramak için konuşma biçimlerine bakmak gerekir. İnsanların aşağılık duygusunu anlatan en önemli faktör, beden dilidir. Bunu yaşayan kişiler gerçekte bir yanılgı durumunun içindedir. Bu konudaki yeteneklerinin farkında değildirler. Kendilerini devamlı olarak, diğer insanlarla kıyas ederler. Bunun neticesinde, kişi kendini daha değersiz, yeteneksiz ve çok daha aşağı bir seviyede hisseder. Bu duygular hayallerde yaşanan bir durum olarak kabul edilir, bu düşünceler gerçek değildir. Aşağılık kompleksi yaşayan kişilerin, çevresiyle ilişkileri kötüdür. Ayrıca devamlı olarak kendilerini kanıtlamak isterler.

Bu durumu yaşayan insanların, fiziksel özellikleri de bununla yakından alakalıdır. Ergenlik döneminde olan bireyler, fiziksel özelliklerine oldukça fazla yoğunlaşırlar. Kendilerini sürekli olarak, başkaları ile mukayese ederler. Bu durumda kişilerin yüzüyle, boyuyla, saçıyla, kilosuyla ve gözüyle alakalı kendinin beğenmediği özellikleri varsa, çevresi kendisini yanıltmışsa, kişinin aşağılık duygusu yaşaması olasıdır.

Bu kişiler önce bu sorunu yaşadıklarını kabullenmelidir. Bu duygunun temelinde, özgüven eksikliği vardır. Kişi önce kendi yeteneklerinin farkına vararak, benim iyi özelliklerim bu diyebilmelidir. Mükemmeliyetçi olmaktan uzaklaşmalı, kendisinin her konuda başarılı olamayacağını kabullenerek, yaşamını devam ettirmesi gerekmektedir. Özelliklerini kabul ederek, bunları geliştirmek için çeşitli kurslara katılmalıdır. Kişinin fiziksel özelliklerinde olan kusurdan kaynaklanan aşağılık kompleksi yaşanıyorsa, bu özelliklerini kabul etmeye çalışmalıdır.

Diğer psikolojik sıkıntılarda olduğu gibi ilk olarak, hastanın bu sorunu kabul etmesi gerekir. Bu aşamadan sonra, kişinin var olan yeteneklerinin farkına varması sağlanarak, bunları geliştirmesi için gaye gösterilir. Kişinin bazı hedefler belirlemesi amaçlanır. Bunların devamında başarılar kazanıldığında, insanlarda özgüven kazanmaya başlar. Bundan sonra sorunları tek başına çözebilecek seviyeye gelinir. Bu sorunları yaşayan kişilerin ailesi ve çevresi her zaman destekleyici olmalı, gereken konularda yardım etmelidir. Böylelikle bu kişilerde, terapilerde olumlu gelişmeler gösterir.
" } ] }