{ "title": "Aşırı Sinirlilik", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/asiri-sinirlilik(1).jpg", "date": "21.01.2024 06:04:28", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Aşırı Sinirlilik, bu sorunun yaşanması tek başına psikiyatri bir bozukluk alarak değerlendirilmemelidir. Bu durum bazı psikiyatri bozuklukların belirtisi olarak kabul edilmelidir. Kişilerde bazı kişilik yapıları ve hastalıkları sinirli olmasına sebep olan en büyük faktördür. İnsanlarda sıkça duyulan kan beynime sıçradı gibi ifadeler sinirlilik halini belirmektedir. Sinirli bir anda vücutta fazla oranda adrenalin salgılanır bu durum vücutta stres halini ifade etmektedir.

Sinirlilik halinde vücutta savaş ya da kaç sistemi oluşmaya başlar. Saniyelerle birlikte vücutta mükemmel bir mekanizma çalışmaya başlar vücut ısısı artar, nabız ve kan dolaşımı hızlanır, gözde pupillalar genişler, kandaki glikoz artarak kaslara gönderilmektedir. Vücudu tehlikelere karşı hazırlayan hormon adrenalindir. Ancak farklı organlarda farklı adrenalin reseptörleri bulunmaktadır. Adrenalin kalpte farklı, karaciğerde farklı etkileri görülmektedir.

Vücut kronik strese girdiğinde beyindeki hücrelerin yapısının değiştiği görülmektedir. Bu sebepten dolayı aşırı sinirlenen kişilerin gastrit, ülser, kalp hastalıklarına yakalanma riski daha fazladır.

Aşırı Sinirlilik Yaratan Durumlar Nelerdir?
Aşırı Sinirlilik Nasıl Tedavi Edilir?

Aşırı sinirliliğin tedavisi altta yatan sebebin tespit edilmesi ve bunun giderilmesi bağlı olarak tedaviye başlanır. Bu hastalarda aşırı sinirlilik sonradan başlar ve bazı dönemlerde artış gösterebilir. Aşırı sinirlilik hali kişilik özelliklerine bağlı ise bunu tedavi etmek daha zor olacaktır. Sinirli olduklarını kabul eder ve insanlara aşırı gösterdiği tepkilerden pişmanlık duyarlar. Bu durumdaki kişilerin birtakım ilaçlar kullanılarak sinirli olma hallerini kontrol altına almak mümkündür. Öfkelenmekte haklı olsalar dahi sinirlilik hallerini fark etmezler.

" } ] }