{ "title": "Asperger Sendromu", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/asperger-sendromu(2).jpg", "date": "19.01.2024 12:52:10", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Asperger sendromu, başlangıcı çocukluk dönemini olan, çocuklarda otizm kadar etkin şekilde görülen gelişimsel bozukluktur. Bu rahatsızlığın belirtileri arasında, hastaların kendi yaşıtlarıyla iletişim kuramaması, sözel dışı iletişimde yaşanan sorunlar, karşıdakilerin yaptıklarına duygusal karşılık verememe, kendi başarılarını başkalarıyla paylaşmada sorun yaşama, karşıdan dikkat çekici şekilde el çırpma gibi hareketlerin yapılması, belirli konularda yoğunlaşma gibi davranışlar bulunur. Doktor Hans Asperger tarafından hastalığın teşhis edilmesi ve otizm hastalığından ayrılması nedeniyle, asperger sendromu olarak tanımlanmıştır. Hastalarda bilişsel ve dil gelişiminde sorun çıkarmaması sendromun diğer otistik bozukluklardan ayrılmasını sağlar. Toplumda erkek çocuklarında kız çocuklarına nazaran daha fazla görülen bir rahatsızlıktır.

Asperger sendromu nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Bu rahatsızlık için genetik faktörlerin etkili olduğu konusunda bazı fikirler ortaya atılmıştır. Hastaların beyin yapısında işlevsel ve yapısal değişiklikler tespit edilmiştir. Buna rağmen hastalığın neden kaynaklandığı konusunda kesin veriler bulunmamaktadır. Hastalarda ileri yaşlarda daha etkili olmaya başlayan sorunlar yüzünden, özellikle sosyal iletişim problemleri yaşanır. Hastalarda izan yeteneği azaldığından, karşı taraftan saf bir görünüm hissi uyanır. Sosyal ortamda yapılan şakalardan anlamaz, kendileriyle fiziksel temas kurulmasını istemezler. Duyarsız oluşları, ses tonları normalin dışındadır. Ortamla uyum sağlamayan mimikler kullanır, sorulara yakışıksız yanıtlar verirler. Beden dilleri ve bakışları uyumsuzdur. Mesafe ayrımı yapamadıklarından, konuşma diyaloglarında, tonlamalarda hata yaparlar. Tekdüze, motorize gibi hızlı konuşma eğiliminde olurlar. Konuşmaya girme ve sürdürme konusunda zorluk çekerler. Toplumda empati kurma yetenekleri yoktur. Kendi duygularını anlatmada zorluk çekerler. Asperger sendromu hastalarında görülen yaygın belirtiler ise;
Asperger sendromu nasıl teşhis edilir?

Bu rahatsızlığın tanı kriterleri arasında, hastalarda sosyal etkileşim bozukluğunun olması, yenileyici davranışların olması, dil becerisi, bilişsel gelişimdeki sorunları bulunması yer alır. Ayrıca sendromun belirtileri arasında bulunanlarda teşhis sırasında değerlendirmeye alınır. Çocukluk döneminde başlayan rahatsızlık daha çok 4-11 yaşları arasında tespit edilir. Yapılan değerlendirmede çocuklar farklı ortamlarda gözlenerek, çevresiyle kurduğu sözel ve sözel dışı iletişimi, yaşadığı zorluklar, bağımsız yaşam becerileri, öğrenme yatkınlığı gibi yeteneklerinin değerlendirildiği testlerde yer alır. Asperger sendromu erken aşamada teşhis edilirse, tedavi daha başarılı olur. Geç teşhis maalesef istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Hatalı teşhis konulan hastalarda, özellikle dikkat eksikliği, hiperaktivite gibi teşhisler yapıldığından, ilaç tedavisi yanlışlığı çocukta davranış bozukluğu gelişmesine neden olabilir. Erişkinlik dönemindeki hastalarda tanı koyma zorlaşır. Çünkü rahatsızlığın seyri daha farklı bir yol izler.

Asperger sendromu tedavisi nasıl yapılır?

Asperger sendromu tedavisinde hastanın iletişimde yaşadığı bozuklukların giderilmesine yönelik, ortaya çıkan obsesif belirtilerin, yineleyici davranışların ortadan kaldırılmasına yönelik terapiler oldukça başarılı neticeler verir. Başka kişilerle iletişim kurmalarına yardımcı olacak sosyal beceri eğitimine alınırlar. Yaşadıkları stresle başa çıkabilmeleri için, yinelenen davranışlardan uzaklaşmalarını sağlayan bilişsel davranış terapisi, iletişimlerine yardımcı olacak konuşma terapileri oldukça başarılı olur. Ayrıca hastalardaki depresyon, anksiyete etkilerine karşı ilaç tedavisi uygulanır. Tüm tedavileri destekleyecek şekilde hastanın evdeki davranışların değerlendirilmesi amacıyla, ebeveynlerin eğitimi de ihmal edilmez.
" } ] }