{ "title": "Bağımlı Kişilik", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/bagimli-kisilik(1).jpg", "date": "19.01.2024 04:22:56", "author": "okşan yalçın", "article": [ { "article": "Bağımlı Kişilik, Başka birinin yardımı desteği olmadan hiçbir şey yapamama durumdur. Bu durum kişinin başka birisi tarafından korunma ihtiyacı duyması, bağımsız olarak herhangi bir iş yapmaktan çekinmesi durumu barındırır.

Bağımlı Kişilik Belirtileri Nelerdir?
Bağımlı Kişilik Neden Olur?

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak araştırmalar hastalığın ergenlik döneminde ortaya çıktığına ve anne çocuk ilişkisinde aşırı otoriter, aşırı korumacı ilişkilerde ortaya çıktığını belirlemişlerdir. Bu yaklaşım şekli kişide sürekli olarak başkasına ihtiyaç duymaya eğilimli hale getirmektedir.

Bağımlı Kişilik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi genellikle gerginlik, sinir ve depresyon şikâyeti ile başlar. Bağımlı kişiler psikoloğa ya da psikiyatriste gittiklerinde henüz bu durumlarının farklında olmadan giderler. Bazı hastalıklar için antidepresan ya da sakinleştirici önerilebilir ancak bu hastalıkta ilaçlar bağımlılık yaratacağından dolayı zararlı olabilir. Bu yüzden Psikoterapi bu hastalar için tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Sonuç alabilmek için bazen uzun süreçler gerekebilir. Bu oldukça zor bir süreçtir. Bu kişilere belli hedefler ve kısa vadeli terapiler faydalı olabilir. Kişinin güven duygusunun oluşması daha bağımsız olmaya yönlendirmesi tedavinin temel hedefidir.
" } ] }