{ "title": "Bağlanma Korkusu", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/baglanma-korkusu.jpg", "date": "19.01.2024 00:41:39", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Bağlanma korkusu, Birçok kişi hayata çoğu şeyden mahrum kalarak yaşamaktadırlar ya da birçok şey hayatlarında yarım kalmaktadır. Bunların sebepleri çoğu zaman kaygı ve korkulardır. Bu korkuların başında bağlanma korkusu, kaybetme korkusu gibi korkular yer almaktadır. Bu korkular insan hayatında birçok olumsuzluklara yol açmaktadır. Örneğin Kadın erkek ilişkilerinde ister kadın olsun ister erkek bu korkulara sahip olduğu taktirde mutluluklar veya yaşanacaklar birçok kez yarım kalabilir ya da hiçbir zaman istenilen mutluluk elde edilemeye bilinir. Bağlanma korkusu sadece kişiye karşı yaşanan bir korku değildir. Kişi çalıştığı işe birlikte bir şeyler paylaştığı arkadaşa sevgiliye veya herhangi bir eşyaya karşı bile bağlanma korkusu olabilir. Bağlanma korkusu yaşayan kişilerin diğer bir korkusu da bağlanma korkusudur. Bağlandığında herhangi bir ayrılıkta veya kaybetmede fazla acı çekmekten korkulduğu için bağlanmaktan korkulur.

Bağlanma korkusu kişide hangi sebeplerle ortaya çıkar

Bağlanma korkusu eşittir mutsuzluk demektir. Bağlanma korkusunun sebebi kaybetme korkusudur aslında. Kaybedince çekilecek acılardan korkmaktır. Kişi bağlanma korkusu yüzünden birçok şeyi yarım bırakmaktadır. Özellikle kadın erkek ilişkisinde bağlanma korkusu sebebi ile yarım kalmış yaşanmamış birçok hayat bulunmamaktadır. Her an kaybetme korkusu yüzünden kimseye bağlanmaz kişi. Bağlanma korkusu güvensizliği doğurmaktadır. Bağlanma korkusu yaşayan kişiler etrafındaki kimseye tam anlamıyla güven duyamaz. Nasıl olsa gidecek nasıl olsa kaybedeceğim düşüncesine kapılır. Bağlanma korkusu aslında insanın bilinç altına yerleşmiş birtakım olayların dışa vurumudur. Bağlanma korkusu kişinin mutlak hayatında çok sevdiği bir kişinin beklenmedik bir anda ölümü veya çok sevdiği bir kişinin terk etmesi veya da hiç ummadığı bir kişi tarafından ihanete uğraması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bağlanma korkusu çocuklukta yaşanan bazı acı olaylar sonucu ortaya çıkmış olabileceği gibi acı çekme terk edilme korkusu da olabilir. Bağlanma korkusu özgürlüğü kaybetme ilişkide arka planda kalma korkusudur. Bağlanma korkusu yaşayan kişiler mutluluğu tam anlamıyla yaşayamayacaklardır. Karşılarındaki kişilerle yaşadıkları sevdanın veya dostluğun kıymetini ve huzurunu hiçbir zaman yaşayamayacaklardır. Tam anlamı ile kendilerini bırakıp koşulsuz şartsız kendilerini ilişkinin gidişatına bıraktıkları taktirde fazla bağlanmaktan ve bunun sonucu olarak yıpranmaktan kaybetmekten korkarlar.

Bağlanma korkusun nasıl tedavi edilir?

Öncelikle bağlanma korkusu olan kişiler hayattan ne beklediklerini doğru saptayıp ve bunun üzerine karşısındaki kişiden neler beklediğini iyi tespit etmesi gerekmektedir. Daha sonra kişiyi iyi tanıyıp gözlemleyip kendisini mutlu edip edemeyeceğini gözlemlemeli ve bunun üzerine o kişinin olumlu yönlerini görmeye çalışılmalıdır. Açık yüreklilikle ve tam bir samimiyet içerisinde kişiye yüreğini açması gerekmektedir. Korkularını anlatıp korkuları ile yüzleşmesi lazımdır. Bağlanma korkusu yaşayan kişinin mutlaka partnerini iyi tanımalı ve tanımak içinde kimseyi rencide etmeyecek küçük testlere başvurmalıdır. Bağlanma korkusu yaşayan kişin yakınındaki kişilere fazlasıyla iş düşmektedir. Kesinlikle anlayışlı olup bu korkuları yaşayan kişiye güven vermeliler. Olumlu veya olumsuz her türlü olayda yanında olduklarını hissettirmeleri gerekmektedir. Bazen bu gibi psikolojik sorunlar tek başına aşılamaya bilinir. Bağlanma korkusu ve benzeri korkuları aşmak için psikologdan destek almak veya yakınlarından yardım istemekte doğru bir davranış olacaktır.
" } ] }