{ "title": "Bebeklerde Otizm Belirtileri", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/bebeklerde-otizm-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 06:04:13", "author": "sibel şakar", "article": [ { "article": "Bebeklerde otizm belirtileri dört faklı kategoride incelenmelidir. Otistik bebeklerin aslında acıksalar dahi ağlamamaları, anneden ilgi beklememeleri ve çevreye karşı duyarsız olmaları bakımlarını kolaylaştırır. Bu noktada sakin bebek kavramı ile otistik belirtiler karıştırılmamalıdır. Otistik bebeklerde iki farklı davranış biçimi vardır. Birinci davranış biçiminde sürekli ağlama, huysuzluk görülebilir. İkinci davranış biçimi ise uslu ve tüm gününü yatakta geçiren bebek davranışlarıdır.

Bebeklerde Otizm Belirtileri Nelerdir?

Fiziksel Belirtiler: bu dönemde otistik bebek fiziksel gelişimi diğer bebeklerle farklı değildir. Uyku ve beslenme problemlerine rağmen sağlıklıdırlar. Fiziksel olarak beceri kazanmaya yatkındırlar. Fakat otistik bebeklerde çevreye karşı ilgileri az, daha geç yaşta yürüme ve oturma kabiliyeti görülmektedir.

Sosyal-Duygusal Belirtiler: Bebekler normalde 3 aylık olduklarında annelerine bakar, anne konuşurken gülümser ve agulamaya başlarlar. İleri ki aylarda ise kucağa alınmak ister ve kollarını kaldırarak buna hazırlanır. Ayrıca tanıdıkları kişileri gördüklerinde heyecanlanırlar. İnsanlarla ilişki kurmaya meraklıdırlar. Otistik bebeklerde ise durum tam tersidir. Kucağa alınmaktan hoşlanmazlar ve isteksizdirler. Ayrıca kucağa alındıklarında da gerekli duruş pozisyonu yakalanamaz. Bu en belirgin özelliktir. Otistik bebekler çevre ve kişilerle ilişki kurmaz. Konuşmalara karşı tepki göstermez. İnsanlarla göz teması kurmazlar.

Zihinsel Belirtiler: Otistik bebeklerde insanlara karşı olan ilgisizlik cisimlere karşı da aynı orandadır. Herhangi bir eşyayı almaz ya da yakalamak istemezler. Seslere, hayvan ve insanlara ilgi göstermez.

Konuşma Belirtileri: Bebekler bir yaşına gediklerinde ilk kelimelerini söyleye başlar. İlk yıl sesler çıkarır, çıkardıkları sesleri farklılaştırarak duygularını ifade ederler. Normal bebeklerde görülen heceleme sesleri otistik bebeklerde görülmez. Diğer kişilerin onlarla konuşmasına ya da seslenmesine tepkisiz kalırlar. Bazı otistik çocuklarda 0-2 yaş arası dönem tamamen suskun ya da birkaç kelimeyle geçer.

Bebeklerde otizm belirtileri arasında en yaygın görülen bulgu beslenme azlığıdır. Bu bebeklerde ilk aylarda genelde emme zayıftır. Genelde altıncı aydan sonra yeme problemi artar. Otistik bebekler süt dışında katı gıdaları reddeder. Bazı otistik bebeklerde ise tam tersi normal beslenmenin üzerinde gıda alımı görülür.

" } ] }