{ "title": "Beden Dismorfik Bozukluğu", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/beden-dismorfik-bozuklugu.jpg", "date": "20.01.2024 05:02:08", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Beden Dismorfik Bozukluğu, Kişinin fiziksel görünüşünde gerçekte olmayan hayali bir kusur görmesi vücudu ile normal dışı uğraşması durumu olan beden dismorfik bozukluğu, genellikle ergenlik yıllarında ortaya çıkar. Bekar kadınlarda daha sık rastlanan bu rahatsızlığa, yaşanan bazı korkular, iş değişikliği, sosyal izolasyon ve yalnızlık gibi durumlarda maruz kalan kişilerin yakalanma olasılığı oldukça yüksektir.

Halk arasında takıntı hastalığı olarak bilinen beden dismorfik bozukluk durumu yaşayan hastalar vücutlarındaki ufak bir kusuru saplantı haline getirirler ve bu nedenle büyük sıkıntılar yaşarlar. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler en çok yüz, saç, burun, cilt ve gözlerinde kusur ararlar. Kendilerini devamlı aynada inceleyerek kusurlarının önemli olup olmadığı konusunda dışarıdaki insanlardan onay beklerler. Kafalarında yarattıklarına gerçekte olmayan kusurları fazla makyaj yaparak veya farklı giyim tarzlarına bürünerek gizlemeye çalışırlar.

Beden dismorfik bozukluğu neden olur?

Bu hastalığın nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Fakat beden dismorfik bozukluğun depresyonla beraber görülme olasılığı yüksektir. Kişinin aile içinde yaşadığı duygu durum bozuklukları, kontrol edilemeyen korku ve davranışlar, dış görünüşe oldukça önem veren bir aile ortamında yetişmiş olmak bu hastalığın nedenleri arasında sayılabilir.

Beden dismorfik bozukluğu belirtileri nelerdir?
Beden dismorfik bozuklukları bazı kişilerde iş ya da okul hayatını bırakacak derecede ileri gidebilir, hatta hastaların evden dışarı çıkmaya korkmasına neden olabilir. Beden dismorfik bozukluğu ileri derecede olan kişilerde ise intihar teşebbüsü görülme olasılığı oldukça yüksektir.

Beden dismorfik bozukluğu tedavisi nasıl yapılır?

Tedavisi oldukça zor olan beden dismorfik bozukluğunu tedavi etmek için yapılan dermatolojik yaklaşımlar, ilaç tedavileri ve psikoterapiler her zaman başarı sağlanamayabilir. Bu hastalıkta ilaç tedavisi olarak doktor tarafından serotonin üzerinden etki gösteren ilaçlar ve bazı durumlarda antipsikotik ilaçlar da önerilebilir. Psikoterapilerde hastanın gerçekçi olması ve hastalığını fark etmesi sağlanır. Kullanılan ilaçların ve psikoterapilerin devam süresi hastalığın derecesine değişir.
" } ] }