{ "title": "Bilekte Sinir Sıkışması", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/bilekte-sinir-sikismasi(2).jpg", "date": "21.01.2024 10:33:43", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Bilekte sinir sıkışması, el parmaklarındaki hareketimizi sağlamak ile ilgili olan median sinir olarak adlandırılan bölümünde oluşan sıkışma ile meydana gelen hastalıktır. Bilekte bulunan kasların çalışması ve duyuların hissedilmesi bu bölüm aracılığıyla sağlanır. Burada bulunan sinirlerin en büyüğü olan median sinir el bileğinin orta bölümünde yer alır ve el ayası tarafından bir tünel içinde avucunun içine doğru bir bölümde bulunur. Sinir sıkışması tıp dilinde karpal tünel sendromu olarak adlandırılır. Bu tünelde bulunan sinirin sıkışması ile alakalı olarak uygulanan basıncın artması ile bu bölümde daralmalar gözlenir. Travmaya bağlı olarak el bileğinde sıkışmalar gözlenirken; hareket etme gibi işlemlerde azalmalar gözlenir. Bu sinir sıkışması kendiliğinden de oluşabilir. Ayrıca el bileğindeki işaret parmağı, baş parmağın, yüzük parmağı, orta parmağın ve diğer bölümün hislerinde azalmalar görülürken; ince ve hassas hareketler yapma da aksaklıklar yaşanır.

Bilekte bulunan sinir sıkışmasının görüldüğü kişiler

Bu hastalık genellikle kadınlarda gözlenirken; 40 yaşın üzerindeki kişilerde daha fazla görüldüğü kanıtlanmıştır. Rahatsızlığın belirgin bir sebebi yoktur. Ancak el bileğinin uzun süreli kullanıldığı durumlarda, el işi yapan kişilerde, ağır işlerde çalışanlarda, klavye gibi parmak hareketleri gerektiren işlerde çalışanlarda parmaklar fazla yıprandığı için bu hastalığın görüldüğü belirtilmiştir. Ayrıca bu hastalığın ortaya çıkmasının sebepleri arasında genetik hastalıklar, şeker hastalığı, aşırı kilo gibi durumlarda da bu hastalığı tetiklediği görülmüştür. Bayanlarda hamilelik döneminde sıvı oranının artması sebebiyle bilekte sinir sıkışması olduğu gözlenmiştir.

Bilekte sinir sıkışmasının belirtileri nelerdir?

Bilekte bulunan sinir sıkışmasının belirtileri arasında genellikle parmaklarda güçsüzlük, kısa sürede yorulma ve karıncalanma gibi belirtiler gözlenir. Bu hastalık ilerlediği zaman parmaklarda uyuşukluk artar ve ağrılar kramplar halinde şiddetlenir. Bu rahatsızlık olan kişide geceleri uyurken sancıyla uyanma hali ile kramp şeklinde ağrılarının yaşanmasına neden olur. Ayrıca bu hastalığı yaşayan kişilerin ellerini sağladığında ya da birliğini hareket ettirdiğinde ağrılarda azalmalar ve hafifleme görülür. Bu hastalık ile baş parmağın tabanında ve etrafındaki kaslarda erime ya da güçsüzlük gibi problemler gözlenir. Ayrıca bilekte bulunan sinir sıkışmasında el parmaklıklarında his kaybı olurken; acı ve ağrı gibi durumlar gözlenir. Böyle durumlarda kişi parmaklarını hissetmediği için başka rahatsızlıklara da maruz kalabilir.

Bilekte sinir sıkışmasının nasıl teşhis edilir?

Bilekte bulunan sinir sıkışmasının tanısını koymak için klinik bulgular ve hastanın yaşadığı şikâyetlerin dinlenmesi gerekir. Kesin teşhisi uygulayabilmek için sinirin içindeki elektrik sinyallerinin taşındığı bölümün filminin çekilmesi gerekir. Bu bölümde yapılacak EMG uygulaması sonucunda hastalığın kesin tanısı konulur.

Bilekte bulunan sinir sıkışmasının tedavisi nasıl yapılır?

Bilikte bulunan sinir sıkışmasının tedavi edilmesi ile alakalı olarak öncelikle kişinin egzersiz hareketleri yapması gerekir. Bu hastalığın ilerlemediği evrelerde yapılacak uygun egzersizler sayesinde bilek kaslarının güçlenmesi sağlanır. Yapılacak egzersizler sonunda hastanın bileğinde bulunan problem geçmez ise gerekli cerrahi yöntem ile bu bölgenin tedavi edilmesi sağlanır. Bu rahatsızlıklar alakalı el bileğinin hareketlerinin kısıtlanması ve antienflamatuvar ilaç kullanımı ile bulunan sinir sıkışmasının azaltılması sağlanır. Erken dönemde uygulanacak fizik tedavinin sonucunda sinir sıkışmasında azalmalar gözlenir. Yalnız yapılan fizik tedavilere cevap verilmeyen durumlarda şişkinliği azaltmak için steroid enjeksiyonlar sayesinde bu bölgenin sıkışmasındaki azalmalar sağlanır. Birkaç hafta süren tedavi işlemlerinde geçmeyen sinir sıkışmalarında cerrahi yani ameliyat yöntemi ile tedavi edilmesi gerekir. Ameliyat esnasında avuç içi ile bilek arasında yapılan bölümde karpale yakın bir bölgede kesik açılarak; bu tünel bölgesindeki sıkışıklık açılır. Tünel çatısındaki bölgeler kesilerek tünel açılmış olurken; sinir kalınlaşan kılıfından mikroskop altında sinir sertleşmesinin tedavisi yapılır. Bu sinirin etrafındaki basınç ve basınç yapan sinir sıkışması azaltılarak rahatlama ve gevşetme ile tedavi sağlamış olur. Daha sonra kesik kapatılarak; bu bölgeye dikiş atılır. 3 hafta boyunca bu bölümde oluşan şişlikler ve ağrılar devam eder. Sinir sıkışması gibi belirtilerin çoğaldığı gözlenirken; ameliyat sonrasında bir ay sonunda iyileşmeler gözlenir. Ancak bazı durumlarda ameliyat sonrasında da hastalarda iyileşmelerin olmadığı gözlenmiştir. Çok geç kalınmış sinir sıkışmalarının tedavisi zordur. Böyle durumlarda ameliyatla çözüm olmayabilir. Yani ameliyat ile bu bölüm temizlese bile istenilen ölçüde iyileşme meydana gelmez. Ameliyatının başarısı hastalığın derecesine göre şekil alır. Ayrıca sinir sıkışması tedavisi olan kişilerin sigara kullanması kesinlikle yasaktır. Çünkü sigara damarların tıkanmasına neden olur. Böyle durumlarda ameliyatın olumlu cevap vermesi için hastalığın erken teşhis edilmesi gerekir.
" } ] }