{ "title": "Bulimia Nervoza", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/bulimia-nervoza.jpg", "date": "20.01.2024 09:13:06", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Bulimiya Nervoza, Yemek yeme bozukluğu hastalığı olan bulimiya nervoza, kişinin yemek yedikten sonra kilo almayı engellemek amacıyla kusması veya laksatif kullanması gibi davranış bozukluklarına yol açan bir hastalıktır. Bulimia nevroza psikolojik bir kontrolsüzlük durumudur. Bu hastalığı yaşayan kişiler vücut ölçüleri ile gurur duyulmasını ve kendilerini bu şekilde sevdirmeye çalışırlar. Ne kadar zayıflarsa çevresi tarafından o kadar sevileceğini ve takdir edileceğini düşünürler. Bu hastalığı yaşayan kişiler genellikle normal veya fazla kilolu kişilerdir. Bu kişiler ne kadar zayıf olurlarsa olsunlar yemekleri hızlı bir şekilde ve iyice tıkanana kadar yerler. Bazıları ise toplum içinde yemek yemekten kaçınıp gizlice yemeği isterler. Yemek yedikten sonra ise kişi aşırı derecede suçluluk hissederek kendini eleştirmeye başlar ve bu durumu gidermek için de yediklerini kusarak çıkarır ve bu şekilde rahatlar. Bulimiya nervoza hastalığını yaşayan kişilerin bazıları ise laksatif ve diüretik gibi müshil ilaçları kullanırlar. Ayrıca sürekli olarak egzersiz, diyet hapları ve lavman gibi yöntemlere de başvurabilirler.

Bulimia nervosa hastalığı olan kişiler çoğunlukla kendilerini kıymetsiz hissederler ve çevresindeki insanlar tarafından onaylanma ihtiyacı yaşarlar. Bu hastalar kendi duygu ve düşüncelerini gizleyerek çevresindekileri mutlu etmek için her şeyi yapabilirler. Yemek yemek kendilerini rahatlatacak en önemli şeydir ve kesinlikle hastalığını kabul etmeyip tedavi olmak istemezler. Fakat bu hastalık beraberinde birçok rahatsızlığın oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle kişi bariz bir şekilde kilo kaybı yaşıyorsa ya da aşırı bir şekilde yemek yiyip diyet yapma ihtiyacı hissediyorsa sorunun kendi kendine çözülmesini beklemeyip kesinlikle doktora başvurmalıdır.

Bulimiya nervoza belirtileri nelerdir?
Bulimia nervoza hastalığını, dişlerde çürüme ve aşınma, kalp yetmezliği rahatsızlığı, midede reflü, polikistik over sendromu, gözlerde oluşan damar çatlaklarından kaynaklanan kızarıklıklar, ülser, yemek borusunda enflamasyon durumu ve mide kanserleri gibi sonuçlar doğurabilir.

Bulimiya nervoza neden olur?

Bu hastalığın tam olarak nedeni bilinmemektedir. Ancak yapılan bazı araştırmalar, hastalara ailenin yaklaşımı, genetik faktörler ve kültürel etkenlerin bu hastalığın sebepleri olabileceği göstermektedir. Modern toplumlarda zayıf ve ince olan kişilerin daha çekici olduğu düşünüldüğünden bazı kişiler bu şekilde düşüncelerin esiri olup zayıf ve ince olmak adına bu hastalığa yakalanabilir.

Bulimiya nervoza tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığı yaşayan bazı hastalarda yeme bozuklukları ile depresyon ve anksiyete gibi birçok psikiyatrik rahatsızlıkla olabilir. Bu nedenle bulimiya nervoza gibi birçok yeme bozukluklarının tedavisi psikoterapist, doktor ve yeme uzmanları ile yapılmalıdır. Bulimiya nervoza hastalığı kişiyi hem bedensel olarak hem de ruhsal açıdan yıpratan bir hastalıktır. Bu nedenle bu hastalığı yaşayan kişiler hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmalı ve erken teşhisin hastanın daha erken iyileşmesi açısından oldukça önemli olduğu bilinmelidir. Çünkü bu hastalığın erken tedavi edilmediği zamanlarda kronik bir hale gelip kişinin hayatında önemli bir tehdit oluşturabilir. Bulimiya nervoza hastalığının tedavisinde hastanın hem yeme bozukluğunu hem de bu hastalığın oluşmasına neden olan faktörleri psikoterapistler ve yeme uzmanları tarafından değerlendirilerek hastanın kendi bedeni ile ve yiyeceklerle barışık olmasına yardımcı olunur.
" } ] }