{ "title": "Bulimia", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/bulimia-1685.jpg", "date": "21.01.2024 03:08:54", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Bulimia, oldukça ciddi bir tür yemek bozukluğu olarak tanımlanır. Kısa sürede fazla yemek yeme, daha sonra kişinin uyarısı ile kusma, diüretik kullanımı, aç kalma ya da kilo almamak uğruna aşırı egzersiz yapma ile seyreden bir hastalık türüdür. Hastalığın başlangıç yaşı ortalama 16-18'dir ve erkeklere nazaran kadınlarda görülme olasılığı 10 kat daha fazladır.

Bulimia neden olur?

Zayıflık saplantısı hastalığın gelişmesinde önemli bir etkendir. Ailede gerçekleşen obezite eğilimi varsa hastalığın gelişimi tetiklenebilir. Bulimia hastalarının bazıları yemek yedikten sonra gerçekleştirdiği kusma eylemini yüksekte olma olarak tanımlayabilir. Zorunlu bir şekilde bulimia döngüsü yaşayan hastalarda ilaç ve alkol kullanımı kötüye kullanılabilir. Aile içinde gerçekleşen yeme bozuklukları daha çok kız çocukları etkiler.

Bulimia çeşitleri nelerdir?

İştahsız bulimia: Enoresksiya hastalığının kısa evresi olarak ortaya çıkar. Anoreksiya süresince yaşanan iştahsızlık kısa sürelidir ve tedaviye gerek duyulmadan kontrol altına alınabilir. İştahsızlık kısa süre sonra zevk için yemek yeme isteğine dönüşebilir. Kusma gerçekleştikten sonra bulimia her geçen gün artarak devam eder. Duygusal anlamda kişi daha olgundur. Bu hasta grubunda olan kızların genellikle erkek arkadaşı vardır ve arkadaşına duygularını rahatlıkla ifade edebilir.

Basit bulimia: Daha çok 18 yaşında ortaya çıkan bir bulimia çeşididir. Kişi hastalıktan önce normal bir şekilde yaşamını sürer, kendine güven konusunda sınır altında olur. Genellikle hasta haklarını savunamaz. Yaşıtları arasında oldukça popüler olurlar. Hastalık mutsuzluk anlarında tetiklenebilir. Bu duruma daha çok bir erkek arkadaş sebep olur. Hasta dış görünüşüne çok önem vermeye başlar, kendine olan güveni arttırmak için diyete başlar. Diyet ne kadar sıkı olsa da bir sonuç alınamaz. Hasta yemekten sonra kusma eylemi gerçekleştirerek zayıflamaya çalışır. Bu durum bir zevke dönüşerek sürekli yemek yiyip kusmaya başlar. Hastanın kiloları neredeyse normaldir. Fakat yeme alışkanlıkları her geçen gün kötüye gider. Bu bulimia çeşidi en şiddetsiz olanıdır. Tıbbi destek amacıyla hasta herhangi bir çaba sarf etmez. Fakat başlangıçta gerekli önemler alınmazsa hastalık giderek şiddetlenebilir.

Çok itici bulimia: Oldukça ağır ve şiddetli bir bulimia türüdür. Basit bulimiaya benzer özellikler ile başlar. Yine 18 yaş arası genç kızlarda görülür. Hasta hem duygusal hem de düşünce anlamında itici hareketler sergiler. Anormal davranışları nedeniyle acı çekerler. Yeme bozukluğunun yanı sıra, kendine zarar verme, başka erkekler ile olma, alkolü kötüye kullanma, uyuşturucu eğilimi gibi davranışlar da ön planda olur. Bu hasta gruplarının bir geçmişi vardır ve aile içinde huzursuzluk yaygın olarak görülür. Hastalığın boyutu kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Bulimia hastalığı özellikleri nelerdir?
Bulimia tedavisi nasıl yapılır?

Bulimia hastalarında açlıktan ölme gibi ciddi bir komplikasyon söz konusu değildir. Bu nedenle bireysel ve ayakta gerçekleştirilen terapiler ile hastalık kontrol altına alınabilir. Eğer hastalık çok ilerlemişse ve kontrol edilemiyorsa hastanın öncelikli olarak tedaviyi kabullenmesi gerekir. Tedavi grup ya da bireysel olarak gerçekleştirilebilir. Antidepresan ilaçlar ve beslenme danışmanlığı bir arada uygulanır. Kişinin uzan dönem diyet yapması önlenir. Hastanın yemeklere karşı savunması geliştirilir.
" } ] }