{ "title": "Bunama", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/bunama(1).jpg", "date": "22.01.2024 01:37:23", "author": "sebahat coşgun", "article": [ { "article": "Bunama, Zihnin sonradan yitirilmesi olayına halk arasında bunama adı verilir. Tıp dilinde ise ' Demans' denilmektedir. Bu kelimenin Latince anlamı yerleşmiş, edinilmiş, var olan, aklın yitirilmesi anlamındadır. Beyin, bilgi, davranış, hayatı normal bir şekilde sürdürme konularında yetersiz kalır. Hasta geçmişini, hatta en yakınlarını bile zaman zaman tanıyamaz. Günlük işlerini yapmakta zorlanır veya hiç yapamaz. Kısacası bunayan kişiler her an başka bir yetişkinin gözetimine muhtaçtırlar.

Bunama Ne Sıklıkta Görülür?

Bunama 60 yaş üstü her erişkinin ortak sorunudur. Bazen çoğu kimse için bir çoğumuz 'yaşlandıkça çocuklaştı' cümlesini kurmuşuzdur. İnsanların yaşlandıkça çocuk gibi davranması bunamanın bir göstergesidir aslında. Beynin sağlıklı düşünemediği anlamına gelir. 60 yaşını aşmış her insanın yüzde onun da görülmektedir. Bazı kimselerde yavaş ilerlese de bazılarında, birkaç yıl içerisinde en sevdiklerini bile hatırlamayacak seviyeye gelebilmektedir. Günümüzde yaşam koşullarının zor olması ve beslenme bozukluğu ne yazık ki, bu hastalığın görülme oranını artırmıştır. Dünya sağlık örgütünün raporuna göre dünya üzerinde 20 milyon bunama hastası olan insan vardır.

Bunama Hastalığının Sebebi Nedir?

Bunamanın nedeni tam olarak belirlenmeyen bir nedenle beyin hücrelerinin beklenmedik bir şekilde ölmesi ile oluşmaktadır. Hücrelerin ölmesiyle birlikte beyin zamanla büzüşmeye ve küçülmeye başlar.

Bunama Tanısı Nasıl Konur?

Bunama tanısı, hastanın günlük yaşantısında bilgi, anlama idrak etme, gibi gereksinimleri engelleyecek kadar ileri düzeyde olup olmamasına bakılarak konulur. Bu konuda doktorlar genellikle hastanın en yakınlarından bilgi alır. Diğer taraftan fizik ve nörolojik muayene uygulanır.

Bunamadan Korunmanın Yolları Nelerdir?

Bunama hastasına geniş kapsamlı ve uzun soluklu bir tedavi uygulanması gereklidir. Hastalıktan korunmak için genel olarak sağlığa çok dikkat edilmelidir. Yüksek tansiyon, stresli yaşam, kalp ve damar hastalıkları bunamayı tetikleyen unsurlardır. Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gerekir. Çünkü sigara ve alkol beyin hücrelerinin daha erken yaşta ölmesine neden olur. Spor yapmak kısacası düzenli yaşayan her insanların, diğerlerine göre bunama ihtimalleri çok daha düşüktür.

Ayrıca beyin egzersizleri yapmak, mesela, bulmaca, sudoku gibi beyni çalıştıran uğraşlar bunamayı önlemektedir. El işi ile uğraşan bayanların büyük bir kısmının yaşlılığında bunama görülmemektedir. Bu da bize zihni genç tutmanın yolunun beyni aktif şekilde kullanmaktan geçtiğini kanıtlamaktadır.

" } ] }