{ "title": "Çocuklarda Panik Atak", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/cocuklarda-panik-atak.jpg", "date": "19.01.2024 22:16:57", "author": "şahideyumlu", "article": [ { "article": "
Çocuklarda panik atak, birdenbire başlayabilen ve bilinmeyen fazla korkunun, zaman içinde tekrarlayan, kişiye fazlasıyla sıkıntı veren, kaygıya, dehşete düşüren korku nöbetleridir. Panik atak yetişkin insanlarda görülebildiği gibi, çocuklarda da fazlasıyla görülür. Bu bir hastalık olarak tanımlanamaz, fakat bir hastalığın belirtisi de olabilir.

Çocuklarda panik atak ne kadar sıklıkla görülebileceği bilinmez. Belki sadece bir defa ortaya çıkar, belki de birkaç ay bu sıkıntı sürebilir. Panik atak geçiren kişi veya çocukların yaşantısını olumsuz bir şekilde etkiler. Panik atak geçiren insanların hayatı tamamen değişebilir. Bu durumda bir Uzman doktordan yardım almak gerekebilir.

Son senelerde moda olan hastalıklarından birisi olarak da görülen panik atak, sadece yetişkinlerde değil, artık bu hastalık çocuklarda ve gençlerde de görülmektedir. Bu hastalık erken teşhis ile tedavi edilirse, zararlarından kurtulabilirsiniz. Panik atak çocuklarda da yetişkinlerde de aynı sıkıntılar görülebilir. Panik atağı geçiren kişi, mantıklı düşünemez, sakin olamaz, her an ölecekmiş gibi bir korkuya kapılır, hayatını yaşanmaz hale getirir. Bu durum çocuklarda da korku, endişe ve ölüm, aileden koparılma düşüncesi beraberinde sıkıntı getirir. Çocuk panik atak geçiriyorsa sürekli gergin ve huzursuz olur. Her an kendisine zarar verilecekmiş gibi korkar. Zamanla evden dışarı çıkmak istememeye başlar ve yaşantısı tamamen değişebilir.

Çocuklarda panik atak belirtileri nelerdir?
Çocuklarda panik atak neden olur?

Çocuklarda panik atak genetik orak çocuğunuza geçmiş olabilir. Bu durum psikolojik sıkıntıları da etkilemiş olabilir. Yapılmış olan araştırmalara göre panik atak olan çocuklarda, kaygı bozukluğu olan insanlarda, kaygıya karşı bir hassasiyeti olduğu ortaya çıkmıştır. Panik ataklar doğum sonrası tiroit hastalıklarında, ritalin kullanımında, diyabet hastalığında kullanılan ilaçların kullanımında da görülmüştür. Panik atakların medikal bir durumda ortaya çıkıp çıkmadığını bir doktor tarafından öğrenilmelidir.

Anne baba olarak bu süreçte ne yapmalı

Çocuğunuzun panik atak geçirdiği durumda onu suçlamayın ve eleştirmeyin. Çocuğunuzun panik atak belirtilerini gördüğünüzde küçümsemeyin gereksiz kaygılanıyorsun, korkaklık yapma, istesen korkmazsın tarzında kelimeler konuşmayın. Sizinle paylaştığı tüm duygu ve düşüncelerini yargılamayın kabul edin ve onu dinlemeye çalışın. Yaşadığı fazla korku durumu için destek aldığında, çocuğunuza bu sıkıntıyı birlikte çözeceğinizi, onunla birlikte olacağınızı ona söyleyin. Çocuğunuzun panik atak tedavisi gördüğü süreç de sabırlı, sakin ve olumlu bir yaklaşım içinde olunmalıdır. Çocuğunuz ile bu süreçte iletişiminizi sıkı tutarak paylaşımlarda bulunmaya devam ediniz. Çocuğunuza bu sıkıntılardan kaygı ve korkulardan kurtulduğumuzda daha mutlu keyifli hayatımıza devam edeceğimizden bahsedebilirsiniz. Çocuğunuzun yaşam kalitesini arttırmak için mutlaka profesyonel destek alınız. Çocuğunuzun sakinleşmesine yardımcı olabilecek durumlar yaratın.

Çocuklarda Panik Atak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda bu hastalığın tedavisi için ilk olarak teşhis konmalıdır. Daha sonra panik ataklara sebep olan etkenler bulunmalıdır. Uzmanlar çoğu zaman bu hastalığın teşhisinin zor olduğu söylemektedir. Bu sebeple panik atak belirtisi olan çocukların, ilk olarak çocuk hekimi tarafından değerlendirilmesi ve görülmesi gerekir. Yapılan tedaviler ile çocuklarda panik atak çoğunlukla önlenebiliyor. Panik atağın sebep olduğu birçok rahatsızlık böylece ortadan kalkıyor. Panik atakta tedavi mutlaka şarttır. Tedavi olunmadığı zaman çok ciddi sorunla sıkıntılarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çocuklarda okul hayatı ve sosyal yaşamını olumsuz biçimde etkileyebilir. Arkadaşları ile ilişkisi bozulabilir ve kendini değersiz ve yalnız hissetmesine sebep olabilir. Bu durumda çocuk sürekli endişe, korku, kaygı içinde olabilir. Evden çıkmak istemez, okula gitmek istemez. Zaman içinde insanlardan ve ortamlardan kaçmaya başlar. Panik atak depresyona sebep olabilir ve bunun sonucunda bazı çocuklarda intihar girişimleri bulunabilir. Ergenlik çağına girmiş çocuklarda kötü davranışlar içkiye başlamalar ya da uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklara başvurabilirler.
" } ] }