{ "title": "Çoklu Kişilik Bozukluğu", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/coklu-kisilik-bozuklugu(1).jpg", "date": "19.01.2024 02:44:22", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Çoklu kişilik bozukluğu, kişinin bilinç düzeyinde farklı en az iki kişiliğe sahip olması ve kişilikler arasında geçişler yaşaması durumuyla bilinen psikolojik hastalığa çoklu kişilik bozukluğu denmektedir. Genellikle bir travma veya sarsıntı sonrası ortaya çıkar. Bilincin yeni oluştuğu çocukluk döneminde sıkça görülmektedir. Bu tramvalar duygusal, fiziksel veya cinsel istismarlar sonra ortaya çıkar. Bu istismarlar genellikle aileden veya bakıcılardan kaynaklanır. Nadir olarak görülmektedir. En az iki kişilik hastayı sürekli denetim altında tutar. Kişilik sayısı 10'u bulabilmektedir. Bu sayı hastanın yaşadığı travmalarla orantılıdır. Hastalar genellikle ani olarak diğer kişiliklere ani olarak geçer. Çocukluktan başlayıp ileri yaşlarda daha çok etkisi görülür.

Çoklu kişilik bozukluğunun ne sıklıkla ortaya çıktığı bilinmemektedir. Genellikle kadınlarda erkeklere göre 8 kat daha çok görüldüğü saptanmıştır. Bunun nedeni kadının maruz kaldığı cinsel tacizler ve erkeklerin böyle şeyleri saklama eğilimidir. Ülkemizde yapılan araştırmalar sonucunda %3,9 oranında bu hastalığın görüldüğü saptanmıştır.

Çoklu kişilik bozukluğu belirtileri nelerdir?
Çoklu kişilik bozukluğu tanısı nasıl konulur?

Tanının yapılabilmesi için bazı kriterlerin belirlenmesi gerekir. Bu kişilere kişilik testi uygulanır ve çevresindeki insanların düşünceleri alınır. Hasta konuşurken değişimleri kontrol edilerek tanı koyulabilir. Ayrıca bu kişilerde diğer kişilikler altta kaldığı zaman unutkanlıklarda ortaya çıkar. Hasta diğer kişilikte neler yaptığını hatırlayamazlar ve çoklu kişilik bozukluğu hastalıklarının farkına varmazlar.

Çoklu kişilik bozukluğu tedavisi nasıl yapılır?

Sarsıntı veya travma sonucunda meydana gelen çoklu kişilik bozukluğunun tedavisi için öncelikle hastanın yaşamının hikayesini bilmek gerekir. Bu sayede travma tespit edilebilir. Hastalığın tedavisi için en sık kullanılan yöntem psikoterapidir. Bunun yanında antidepresan ilaçlarla da tedavi götürülebilir. Psikoterapi seanslarında hastanın bölündüğü kişilikler bütünleştirilmeye çalışılır.
" } ] }