{ "title": "Delüzyonel Bozukluk", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/deluzyonel-bozukluk.jpg", "date": "23.01.2024 04:25:46", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Delüzyonel Bozukluk, Kişide değiştirilemeyen kalıcı bazı düşünce ve davranışların yanlış olduğunun kesin bilinmesine karşılık düşüncelerinin doğru olduğuna inanma, hayattaki bazı gerçeklerden doğru olmayan birtakım anlamlar çıkartma gibi yanlış inançlara delüzyon bozukluk adını alır. Delüzyonel bozukluk durumu yaşayan hastaların genellikle olayları algılama kapasiteleri çok yüksektir. Fakat olaylara karşı aşırı duyarlı ve sürekli bir şey olacakmış gibi temkinli olmaları nedeniyle sosyal hayatlarında sıkıntı yaşayabilirler. Bu hastalık genellikle 40 yaş ve üstü kişilerde görülür.

Delüzyonel bozukluk genellikle psikososyal problemler nedeniyle oluşur. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler hayata karşı zalim, baskıcı ve güvenilmeyen kişilikler çıkabilir.

Yalnızlık, dışlanma, çevre değişimi, körlük, kulakların duymaması gibi sebepler bu rahatsızlığa yakalanma olasılığını yükseltir. Delüzyonel bozukluk durumu yaşayan hastalar genellikle hiç kimse tarafından kabul edilmeyen bazı fikirleri düştükleri durumlara aldırmadan savunma amacı duyarlar. Uzun süre devam eden delüzyonel bozukluk birçok nedenden kaynaklanabilir.

Delüzyon bozukluk neden olur?

Genetik nedenler: Delüzyonel bozukluk yaşayan hastaların yakın akrabalarında kuşkucu ve kıskanç tavırlar görülebilir.

Biyolojik nedenler: Epilepsi gibi nörolojik hastalıklar, aşırı alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, vitamin eksiklikleri, beyinde yaşanan enfeksiyon ve lezyonlar, zehirlenme durumları gibi birçok durum biyolojik faktörler arasında sayılabilir.

Psikososyal nedenler: Olaylara karşı aşırı duyarlılık ve hassaslık, insanlara aşırı güvensizlik, içine kapanıklık, yalnızlık.

Delüzyonel bozukluk durumu yaşayan hastalar
Delüzyonel bozukluk tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın tedavi edilirken hastalığın altında yatan organik nedenler araştırılmalı, hastanın şiddete meyilli değerlendirilmeli ve hastalık ileri derecede ise ve çevresi tarafından tehlike durumu var ise gerektiğinde hasta hastaneye yatırılmalıdır. Delüzyonel bozukluk doktorlar tarafından önerilen bazı yüksek dozda antipsikotikler, hastayı yatıştırmak için verilen sakinleştiriciler ve antidepresan ilaçları ile ve bilişsel ve davranışsal psikoterapiler ile tedavi edilebilir. Bu tedavilerin seansı hastalığın durumuna göre değişebilir. Tedavi yapılırken hastanın ailesi mutlaka bilgilendirilmeli ve hastaya destek vermesi tavsiye edilmelidir. Delüzyonel bozukluk tedavisi gören hastaların yaklaşık yarısında düzelme görülür. %20'sinde hastalığın belirtileri giderek azalır. %30'unda ise hastalığın belirtilerinde fazla bir değişiklik olmaz.

" } ] }