{ "title": "Depersonalizasyon", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/depersonalizasyon(1).jpg", "date": "21.01.2024 03:01:10", "author": "Ayşenur Akgül", "article": [ { "article": "Depersonalizasyon; bu rahatsızlık herhangi bir ruhsal bozukluk olarak tanımlanamayan ve kişide sıkıntılara neden olan bir rahatsızlıktır. Saptanan olgularda kişi ani ve geçici özellikte olan kişisel gerçeklik duygularında değişimler ortaya çıkar. Kişi kendini üçüncü bir şahıs gibi dışarıdan izler. Kişinin rüyadaymış gibi hissetmesine neden olur. Böylece kişi vücudunda birtakım fiziksel özelliklerin değiştiğini ve duygularına yabancılaştığını hissedebilir. Hissettiği duyguları ifade etmekte güçlük çekebilir. Çevresindekileri ve kendisini inkâr etme yoluna başvurabilir. Bu belirtiler başka ruhsal bozukluklardan kaynaklanıyorsa depersonalizasyon söz konusu değildir. Bu belirtilerin yanında kişi stres, yorgunluk ve uyku düzeni sorunu yaşayabilir.

Depersonalizasyona Neden Olan Etkenler

Bu hastalık bir nörolojik sorun veya şizofreni hastalığı değildir. Bu rahatsızlığın depresyon veya panik bozukluğu yaşayan insanların yaşadığı bir sorun olduğu bilinmektedir. Gene olarak ölümcül bir hastalık sonucunda veya trafik kazası vb. Durumlardan sonra ortaya çıktığı sanılmaktadır. Bu sorunu insanların yarısından fazlası çok stresli olduğu dönemlerde yaşar. Kişi kendisine başka birinin gözüyle baktığı için yaşamdan kopukluk duygusu yaşar. Yaptığı işlerin farkındadır ancak bunu kendinin yapmadığını düşünür. Bu hissetme bir dakikadan fazla sürmez. Bu normal insanlarda yaşam boyunca birkaç defa yaşanır ve bir dakikanın altındadır. Fakat depersonalizasyon bozukluğu yaşayan insanlar bunu sürekli yaşar. Bu hisle kişiler yarı uyuşuk ve her zaman kaygılıdırlar. Yaşamı bir film seyrediyormuşçasına yaşarlar. Buna robot veya hayalet gibi yaşamada denebilir. Tüm bunlara rağmen kişi hayatını yaşamaya devam eder.

Depersonalizasyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu ruhsal hastalık genellikle kendiliğinden geçer. Hasta zamanla bu durumu atlatır. Kişi kendini ne kadar gerçekle bağlantılı hissetmese de gerçekle bağlantılıdır. Hastalık kendiliğinden geçmezse bir psikiyatra başvurulmalıdır. Bu hastalık psikolojik bir hastalık değildir. Fakat antidepresan ilaç kullanımı iyi sonuçlar vermektedir.

" } ] }