{ "title": "Depresyon Çeşitleri", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/depresyon-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 05:49:17", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Depresyon çeşitleri, Depresyon hastalığı her yaşta görülen hastalıklar arasında yer alır. Genellikle nöbetler halinde gelen ve tedavi edilmezse daha ağır seyreden hastalıklar arasındadır. Toplumun her kesimine görülen bu hastalık psikiyatri alanlarda tedavi edilmektedir. Yaklaşık olarak yüz kişiden yirmisinde kendiliğinden oluşan depresyon yaşandığı ve bunları fark etmeden geçirdiği belirtilmektedir. Depresyondaki kişide karamsarlık, umutsuzluk, yaşadıklarından zevk almama, hiçbir şeye ilgi duymama gibi haller gözlenir.

Atipik depresyon

Bu depresyonda hasta diğer depresyonlar gibi dikkati çekecek pozisyonda değildir. Sadece hastadır ve gün içinde değişmeler gösterebilir. Bazı durumlarda saplantılar, takıntılar, kuruntular yaşanırken; genellikle su musluklarını kontrol etme, tüpü kontrol etmesi gibi bilinç de bulunan durumlar gözlenir. Atipik depresyon yaşayan kişilerin çeşitli korkuları bulunur. Bu kişiler iştah problemi sebebiyle sık sık yemek yerler ve aşırı şekilde kilo almaya başlarlar. Kendilerinde aşırı halsizlik gözlenirken; alkol ve kötü alışkanlık gibi durumlar yaşarlar. Bu depresyonu yaşayan kişilerin aile ve iş yaşantısında olumsuzluklar gözlenirken; cinsel anlamda isteksizlik gibi sorunlar yaşarlar.

Maskeli depresyon

Maskeli Depresyon kişinin değişik bölgelerinde görülen ağrılar, uyuşmalar, karıncalanmalar gibi hisseme problemlerinin yanında; karakter değişiklikleri ile kendini belli eder. Ayrıca maskeli depresyon yaşayan kişilerin beslenme ile alışkanlıklarında değişiklikler yaşanır. Bu kişilerde aşırı iştahsızlık ve kilo kaybı gözlenmektedir. Ayrıca maskeli depresyon yaşayan kişilerde madde bağımlılığı gibi problemler yer almaktadır. Kendini belli etmeyen maskeli depresyon kişiye yavaş yavaş yerleşerek algılarını ele geçirmeye çalışır.

Yaşlılarda menopoz sonrası depresyon

Genellikle menopoz sonrasında kendini belli eder. İsminden de anlaşılacağı üzere ilerleyen yaşlarda görülen bu hastalık bunaltı, sabah sıkıntısı, uyku bozukluğu gibi şekillerle kendini belli eder. Yaşlılarda ani hareketler ve tedirginlik halleri gözlenirken; sıkıntılı durumdan dolayı sürekli ellerde hareketler ve yerinde duramama gibi değişkenlik gösteren durumlar oluşur. Bu yaşlılarda genellikle bedensel uğraşlar ile yorgunluk gözlenirken; depresyona giren yaşlılarda intihara meyilli düşünceler yoğun olarak gözlenir.

Doğum sonrası depresyon

İsminden de anlaşılacağı üzere yeni doğum yapan kişilerde doğumunun ilk haftasında kendini belli etmeye başlayan depresyon çeşididir. Annelerde doğumundan itibaren geçici ağlama, güçsüzlük, sıkıntı, üzüntü, bebeğe karşı ilgisizlik, intihara meyillilik, bebeği yitirmek gibi düşünceler ile kendini göstermeye başlar. Doğum sonrası depresyon ağır bir depresyon çeşidi olup; fark edilmeyip anne tedavi edilmezse daha olumsuz sıkıntılar yaratabilir. Bu sebepten dolayı genellikle doğum sonrası depresyon yaşayan annelerin bir an önce tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Böyle kişilerde ev işlerinde yapamama, bebeğin bakımını yapamadığı için üzüntü halı ile karşılaşılır. Bu depresyon hali bulunan annelerin ciddi anlamda tedavi görmesi gerekir.

Organik nedenlere bağlı depresyon

Bu depresyon çeşidine fiziksel bozukluklara bağlı depresyonlar olarak görülür. Hormonal sistemindeki değişiklikler sebebiyle hastalar depresyona girerler. Bazı hastalarda kan hastalıkları, kanserler, enfeksiyonlar gibi hastalıklar dolayısıyla hasta kendini aciz hissetmekte ve uzun süre görülen bu hastalıklar sebebiyle hastalar kendini psikolojik anlamda olumsuz yönde etkilenmektedir. Böyle hastalarda bağımlılık yapan uyarıcı ve uyuşturucu kortizonlu ilaçlar ile depresyon oluşturabildiği için hastalarının depresyon halleri gözlenirken; yapılacak tedaviler ile bu hastalarının depresyondan kurtulması sağlanmış olur. Ağır şartlarda hastalık geçiren hastaların zaten tedavi olması gerekir. Böyle kişilerin depresyona girip girmediği kontrol edilerek; gerekli tedavisinin uygulanması gerekir. Depresyona yatkınlık gösteren kişilerin dış faktörler sebebiyle kolay sinirlendiği, otokontrolünü sağlayamadığı gözlenir.

Çocuklarda ve gençlerde depresyon

Bu depresyon genellikle ergenlik altında ve ergenlik çağındaki çocuklarda görülmektedir. Belirtileri belli olmayan tipik depresyonlar arasında yer alır. Bu depresyon çeşidi davranışsal bozukluklar ve tutum değişiklikleri ile kendini gösterir. Böyle durumlarda çocuklarda ve ergenlerde durduk yere ağlama, asi davranışlar, hırçınlık gibi problemler gözlenir. Böyle çocuklarda çabuk sinirlenme ve her şeye karşı tepki gösterme gibi durumlar oluşmaktadır. Bu çocukların fark edilmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde uyuşturucu kullanımına bağlı eğilimler göstermesinden dolayı olumsuz yaşam koşulları ile karşılaşırlar. Temelindeki depresyon hastalığı olmayan başka problemler nedeniyle çocukların asi davranışı ve her şeye isyan etme halleri gözlenirken; etrafında olup biten durumlardan aşırı şekilde etkilenirler ve ona göre davranış bozuklukları sergilerler.
" } ] }