{ "title": "Depresyon Nedir", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/depresyon-neir.jpg", "date": "20.01.2024 00:15:18", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Depresyon nedir, hayatın normal akışında mutluluk, hüzün, sıkıntı, stres gibi durumların yaşanması gayet normaldir. Örneğin iş ya da özel hayatla ilgili sıkıntılı bir süreçten geçiliyorsa kişinin üzgün olması, uyuyamaması, stres yapması doğal bir durumdur. Depresyonda ise farklı olarak kişinin yaşamında olumlu gelişmeler olsa da bir boşluk hissi yaşaması, bunalıma girmesi, hüznün her geçen gün artarak devam etmesi, hiçbir şeyden zevk almaması söz konusudur. Depresyondan önce kişiyi sevindiren ya da teşvik eden olaylar depresyon anında herhangi bir etki yaratmaz. Kişide enerji azlığı, halsizlik, uyku bozuklukları gibi şikâyetler depresyonun en yaygın belirtileridir. Bu belirtilerin yoğunluğu depresyonun çeşidine göre kişiden kişiye değişken olabilir.

Depresyon neden olur?
Depresyon belirtileri nelerdir?

Konsantrasyon bozuklukları: Okulda, işte ya da evde herhangi bir işe konsantre olamamak, okunulan bir kitabın ya da seyredilen bir filmin sonunu getirmekte sıkıntı yaşamak.

Karar vermekte zorlanma: Daha evvel rahatlıkla karar verilen olaylar karşısında karar verememe ya da yanlış karar vermekten korkma.

Detayları hatırlamakta zorlanma: Yaşanmış bir olay karşısında yaşanan detayları unutma ya da hatırlayamama. Bazı durumlarda olayı tamamen unutma.

Halsizlik ve enerji eksikliği: Nedeni olmayan halsizlik yaşama, keyifle yapılan etkilerden keyif alamama, ilgisizlik.

Normalden daha az ya da fazla uyuma: Uyku olsa dahi uykuya geçememe ya da sürekli yorgunluk hissi ile uyuma.

Suçluluk, beceriksizlik ya da değersizlik hissi: Nedensiz bir şekilde bazı olaylar karşısında suçluluk hissetme, günlük etkinlikleri gerçekleştirirken beceriksizlik yaşama.

Olumsuz düşünceler: Tüm olaylar yolunda gitse de olayın sonucu için aşırı kaygı, endişe gibi olumsuz düşünceler hissetme.

Huzursuzluk hissi ve agresiflik: Herhangi bir neden olmaksızın huzursuzluk hissi ya da herhangi bir olay karşısında aşırı agresif tepki verme.

Aşırı alkol tüketimi: Depresyona maruz kalan kişilerde aşırı alkol tüketimi, aşırı hız yaparak araba kullanma, kumar ya da tehlikeli sporlara eğilim görülür.

Hayattan zevk almama: Depresyona maruz kalan kişinin renkli bir yaşamı, iyi arkadaş ilişkileri ya da iyi bir işi olsa da kişi bu tür şeylerin hayatına herhangi bir katkı sağlamadığını düşünebilir.

Depresyon türleri
Deprseyon tedavisi nasıl yapılır?

Depresyon genel anlamda iki farklı türde tedavi edilir;

Psikoterapi: Bireysel ya da gruplar halinde konuşma ile depresyon tedavi edilmeye çalışılır.

Biyolojik tedavi: İlaç tedavisi kullanılarak depresyon tedavi edilir. Bunun yanı sıra çok tercihe dilmeyen ancak özel ve zorlu durumlarda elektroşok tedavisi uygulanabilir.

Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar depresyon belirtilerini büyük ölçüde azaltmakta ve kişinin yaşam kalitesini arttırmaktadır. Tedavide Trisiklik olarak adlandırılan antidepresanlar ve yeni kuşak ilaçları kullanılmaktadır. Kullanılacak ilacın türü ve dozu mutlaka doktor tarafından ayarlanmalıdır. Aksi halde ciddi komplikasyonlar gelişebilir.

Depresyon hastalığı mutlaka ciddiye alınarak tedavi edilmelidir. Aksi halde çok uç noktalara kadar ulaşabilir. Çok uç noktalara ulaşan depresyon 'melankolik depresyon' olarak tanımlanır. Bu depresyon türünde hasta intihara kadar gidebilir. Depresyon tedavisinde ilaca başlandığında yanıt alma süresi yaklaşık 1 aydır. Depresyon belirtileri tamamen ortadan kaybolsa bile ilaç kullanımına 6 ay devam edilmesi gerekir. Aksi halde hastalık tekrarlayabilir. Uzun süreli b, r depresyon, nükseden tabloların varlığı söz konusuysa tedavi 2 yıl kadar devam edebilir.

" } ] }