{ "title": "Dikkat Dağınıklığı", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/dikkat-daginikligi.jpg", "date": "20.01.2024 08:23:07", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Dikkat Dağınıklığı, Merkezi sinir sistemi koordinesinde çalışan dikkat merkezinin eksik ya da fazla çalışması olarak kendini gösterir. Dikkat dağınıklığı rahatsızlığı olan çocuklar derslerinde daha başarısız, diğer hasta gruplarında ise toplumdan soyutlanma, kendini kötü hisse, sakarlık gibi şikâyetler kendini göstermektedir. Dikkat dağınıklığı olan hastaların topluma kazandırılması için ailelerine büyük görev düşmektedir. Dikkat dağınıklığı uzun süreli bir tedavi gerektirir. Dikkat dağınıklığı olan çocuğa ceza vermek olumsuz sonuç doğurur. Ödüllendirme ile daha iyi sonuca gidilebilir. Ayrıca dikkat dağınıklığı ile hiperaktivite görülebilir.

Dikkat Dağınıklığı nedir?

Beynin dikkat merkezinde olaylara fazla ya da eksik tepki verme, aşırı hareketlilik (Hiperaktivite), kontrolsüz tepkiler, ani ve mantıksız tepkiler, kolay karar değiştirme, dikkatsizlik ve unutkanlık olarak, çoğunlukla çocuk ve gençlerde beyin kimyasal yapısında görülen nörolojik bir gelişim bozukluğudur. Beyin de meydana gelen bu biyokimyasal değişimler Dikkat Dağınıklığı olarak adlandırılır. Hiperaktivite, Dikkat Dağınıklığında ortaya çıkan aşırı hareketliliğe verilen isimdir.

Çocuklarda Dikkat Dağınıklığında Davranış Türleri

Dikkat Dağınıklığı, toplumumuzun yüzde 5'in de görülmektedir. Bu rahatsızlık çocukluk çağında hiperaktivite ile gelişir. Ergenlik çağları dikkat dağınıklığının değişim gösterdiği yıllardır. Rahatsızlık 4-5 yaşlarında fark edilir ve ebeveyn tarafından çözüm arayışına başlanır. Genellikle 7-8 yaşlarına kadar görülmeyen çocuklarda sonradan görülmez. Yapılan araştırmalara göre dikkat dağınıklığının belirtilerinden olan hipetaktivite erkek çocuklarda daha fazla görülürken, kız çocuklarında konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı olarak kendini gösterir.
Erişkinlerde Dikkat Dağınıklığı

Erişkinlerde daha çok yaşam şartlarının getirdiği maddi sorunlar, kariyer hırsı, iş kaybı, ailevi sorunlar vb. Dikkat Dağınıklığına neden olabilir. Erişkinler için uygulanan psikolojik terapiler ve ilaç desteği tedaviye genellikle olumlu yanıt vermektedir.

Dikkat Dağınıklığı Tedavisi nasıl olmalıdır?

Dikkat eksikliğinde hastalığın meydana gelmesine neden olan etkenlerin tespit edilmesi ortadan kaldırılması çok önemlidir, bunun için öncelikle uygun bir psikiyatristden randevu almalısınız. Daha sonra bireyin herhangi bir fiziki veya mental sorunu olup olmadığı araştırılmalıdır, genellikle muayenelerde bu durumun neden kaynaklandığı pek ortaya çıkmaz, bazen hekim tarafından genetik yatkınlık olduğu kanısına varılır.

" } ] }