{ "title": "Distimi", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/distimi(1).jpg", "date": "19.01.2024 20:33:54", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Distimi, kronik olarak gerçekleşen, sinsi bir şekilde ilerleyen bir depresyon hastalığıdır. Toplumda oldukça sık karşılaşılan ancak tanı ve tedavide geç kalınan bir depresyon türüdür. Daha önceleri nörotik depresyon, nevrasteni, depresif kişilik olarak da adlandırılmaktaydı. Hastalarda şiddetli seyretmeyen, en az 2 yıl devam eden depresyon belirtileri hâkim olur. Hasta hiçbir şeyden keyif almama, memnun olmama, yorgunluk, güvensizlik, isteksizlik, ilgi azalması, bedensel şikâyetler, karamsarlık tarzı belirtiler görülür. Bu şikâyetler arasında birkaç gün süre iyi günlere rastlanabilir. Etkiler en fazla iki yıl devam eder. Gidişat süreğen şeklinde devam eder. Hastalığın ve gatatif belirtileri daha ön planda olur. Antidepresan ilaçlar ile hastaların şikâyetleri azaltılmaya çalışılır. Distimi gizli depresyon olarak da bilinir. Hastalar üzerinde en yaygın şikâyet depresifliktir. Hastalığın başlangıcı özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde gelişir. Çok nadir durumlarda gençlerde de orta yaş grubunda ve erişkinlerde ve geriatrik popülasyonda rastlanmaktadır.

Distimi özellikleri nelerdir?
Distiminin duygu bozukluğu ile alakası var mıdır?

Hastalarda sıkça duygu durum bozukluğu teşhisi konulabilir. Gerekli tedavi ve uygun ilaç kullanımı ile bazı özelliklerde kaybolma yaşanabilir. Beyin görüntüleme tetkikleri uygulandığında depresyon bulgularına rastlanabilir. Uyku EEG'leri ile depresyon bulguları fark edilebilir.

Yetişkinlerde Distimi belirtileri nelerdir?
Çocuklarda distimi belirtileri nelerdir?
Distimi neden olur?

Distimi hastalığının neden ortaya çıktığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Büyük depresyon vakaları ile benzer durumlardan dolayı ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu durumlar;
Distimi hastalarının beyinlerinde fiziksel değişimler görülebilir. Ancak hastalık üzerinde bu değişimlerin ne denli önemli olduğu henüz net olarak bilinmemektedir. Genlerin hastalık üzerinde tekili olduğu düşünülmektedir. Aile ya da yakın akrabalarda distimi varsa aile içinde diğer bireylerde de gelişme riski bulunmaktadır. Çevre de hastalık üzerinde oldukça etkili bir faktördür. Kişi çok yakın birini kaybetmişse, maddi anlamda sıkıntılar yaşıyorsa ya da ciddi boyutta strese maruz kalmışsa hastalığın gelişme riski vardır.

Distimi tedavisi nasıl yapılır?

Distimi tedavisinde günümüz şartlarında davranışçı terapi ya da farmakoterapi yöntemleri kullanılmaktadır. Ayrıca bu tedavilere destek amacıyla antidepresan ilaçların kullanımı uygun görülür. Hasta yakınları bu hastalık hakkında bilinçlendirilmelidir. Hasta yakınlarının bilinçlendirilmesi tedavinin başarı şansı için oldukça önemlidir. Hastalığın tanısı koyulmadığında ve herhangi bir psikolojik sorun olarak algılanıp tedavi edildiğinde hastalara gereksiz tedavi uygulanarak acı çekmelerine yol açılabilir. Hastalık doğru teşhis edildiğinde ve uygun tedaviye başlandığında oldukça iyi sonuçlar alınabilir. Tedavide kullanılan ilaçlara iki yıl süre ile devam edilmelidir. Şayet ilaç tedavisine rağmen olumlu sonuç alınamamışsa TMU tedavisine başvurulur. Çoğu hasta bu hastalığı çocukluk dönemlerinden itibaren taşımaya başlar. Bu durum erken başlangıçlı distimi olarak adlandırılır. Hastalığın belirtileri çok sinsi olduğu için çok dikkatli olunmalı ve gerekli tedaviye kısa zamanda başlanmalıdır.

" } ] }