{ "title": "Distimik Bozukluk", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/distimik-bozukluk.jpg", "date": "20.01.2024 00:36:11", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Distimik Bozukluk, Kronik bir şekilde ilerleyen ve fazla belirti göstermeden devam eden bir depresyon türü olan distimik bozukluk birçok insan da görülmesine rağmen zor teşhis koyulan ve bu nedenle doğru tedavi edilemeyen bir hastalıktır. Uzun süre devam eden distimik bozukluk kronik depresyon olarak da bilinir ve bu hastalığa hastalığın sinsi ilerlemesi nedeniyle gizli depresyon adı verilir.

Tarihte daha önce kronik minor depresyon, depresif nöroz, nevrotik depresyon ve intermitan depresyon olarak anılan distimik bozukluk genellikle çocukluk ve ergenlik yıllarında başlar. Hastalarda genellikle iki sene devam edebilen ve hafif düzeyde yaşanılan bir depresyon durumu olan distimik bozukluk aşağıdaki belirtilerin iki aydan fazla yaşanması durumunda tedavi edilmesi gereken bir hastalık haline gelmiş demektir.

Distimik bozukluk belirtileri nelerdir?
Distimik bozukluk tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın tedavisi bilişsel psikoterapi veya farmakoterapi ile yapılır. Bu tedavilerin yanı sıra hastalarda doktorların önerdiği bazı antidepresan ilaçlar kullanılır. Distimik bozukluk yaşayan hastalarda ailenin desteği tedavinin başarısı açısından oldukça önemlidir. Fazla bir belirti göstermeden gizlice ilerleyen bu hastalığın tanısı koyulurken çok dikkatli olunmalı ve doğru tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Doktorun önereceği ilaçlar ve psikoterapi seanslarının hastalık kontrol altına alındıktan 3 ay sonrasına kadar devam ettirilmesi hasta açısından daha faydalı olur.
" } ] }