{ "title": "Duygudurum Bozuklukları", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/duygudurum-bozuklukları.jpg", "date": "21.01.2024 07:56:14", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Duygudurum Bozuklukları, bu hastalık çoğunlukla kişinin kendi duygularındaki temel bozukluklar olarak kabul edilmektedir. Duygudurum bozukluğu genellikle iki temel ana başlık altında görülmektedir. Birincisi kişinin kendisini oldukça neşeli hissetmesi (Duygunun çizgi üzerine çıkması) diğeri de keder (Duygunun çizginin altına inmesi) yönünden ortaya çıkmasıdır. Ayrıca duygudurum bozukluğu yükselmiş olan kişilerde uçuş durumu, çökmüş olan duygudurum bozukluğunda ise kişinin depresyonda yani çöküntüde olduğu şeklinde kabul edilmektedir. Sağlıklı bireyler gün içerisinde içerisinde yaşamış oldukları olaylara karşı tepki göstererek duygudurum dalgalanması yaşamaktadır. Mesela eşi ile kavga etmiş bir birey gün içerisinde birkaç saat üzüntülü ve kederli bir duygudurum bozukluğu yaşayabilir, hatta okulda çocuğu başarılı olan bir birey ise gün içerisinde ve birkaç gün yoğun olarak neşeli duygudurum tepkisi göstermesi sağlıklı duygudurumlarına örnek olarak gösterilebilir. Burada göz önünde tutulması gereken ise sağlıklı bireylerin bu duygudurum tepkilerinin bir denge içerisinde olmasıdır. Ancak kişide meydana gelen duygudurum bozukluğu eğer iki haftadan fazla keder yönünden artış göstermiş ise bu durum \"depresif', fakat bir hafta süre ile neşe içerisinde bir bir artış söz konusu ise bu duruma da \"manik\" duygudurumundan bahsedilebilir.

Duygudurum Bozukluğunda En Sık Karşılaşılan Depresyon, kişinin yaşamış olduğu depresyon durumu özellikle duygudurum bozukluğunun ilk sırasında gelmektedir. Kişi yaşamış olduğu duygudurum bozukluğu sonucunda girmiş olduğu depresyonda istenmeyen bir şekilde uyuşturucu, alkol, intihar ve diğer uyarıcı maddelerin kullanımı söz konusu olmaktadır. Ayrıca kişi duygudurum bozukluğundan dolayı intihar girişiminde bulunması depresyonun genetik olarak doğuştan meydana geldiğini göstermektedir. Duygudurum bozukluğu sebebi ile kişi girmiş olduğu depresyon oldukça ciddi dereceli yaşamsal, ekonomik ve sosyal sorunlara yol açmaktadır.

Duygudurum Bozukluklarında Manik Depresyon, çoğunlukla kişi yaşadığı duygudurum bozukluğu neşe yönünün oldukça fazla çizginin üzerine çıkarak aşırı yükselmesi durumudur. Kişi kendisini çok keyifli ve mutlu hisseder, etrafına gülücükler saçar ve kahkahalarla güler. Hatta çok yüksek ses ile müzik dinleyerek, şarkılar söyler, çevresindeki kişileri kesinlikle umursamaz. Manik depresyonda olan kişinin neşesi bulaşıcıdır, kendisi durmadan güldüğü gibi çevresinde bulunan kişileri de güldürür. Ancak manik depresif hastasının bu neşeli duygudurumu bozukluğu daha sonra taşkınlık yapmaya, saldırganlık ve öfke durumlarına dönüşmektedir. Manik depresifte hastada ortaya çıkan saldırganlık ve öfke durumunda kendisine ve çevresinde bulunan kişilere ve eşyalara zarar verebilmektedir. Ayrıca hemen sinirlenir, bağırıp, çağırır ve eline geçen her şeyi kırma şeklinde duygudurumu bozukluğu sergilemektedir. Bu hastalıkta genellikle kişide gelişen neşeli ve saldırganlık arasında duygudurum dalgalanmasına sebep olmaktadır.

Duygudurum Değişikliğinde Neler Ortaya Çıkmaktadır, kişide özellikle abartılı bir güven duygusu, hatta değer bakımından benlik duygusu, çok güçlü ve zeki olduğu ve her şeyi güzel görme şeklinde duygudurum bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Bireyde meydana gelen duygudurum yükselişi bozulduğu zaman psikotik seviyelere kadar ulaşabilmektedir. Ayrıca kişinin yaşamış olduğu duygudurum bozukluklarında zekâları gereğinden fazla açılır ve her şeyi hatırlar. Ortamda konuşulan her konu hakkında kendince bir fikir sunar, ancak bu düşüncesi yanlış bile olsa doğru olduğu hakkında kişiler ile iddialaşır. Duygudurum bozukluğu yaşayan kişi hem sosyal hem de ahlaki kuralları çiğneyerek daha girişken ve daha rahat bir davranış sergilemektedir.

Duygudurum Bozukluklarında Psikolojik Tedavi, kişiye uygulanan psikanalitik tedavideki esas amaç ise duygudurum bozukluğu sonrasında kişide meydana gelen keder yönünden kendisini sürekli olarak suçlama ve acıma inancının bastırılmasıdır. Öncelikle tedavi kişinin kendisine acıma ve suçlama inancı ile yüzleşmesi sağlanır. Duygu özellikle ruhun aynasıdır. Duygudurum bozukluklarında kişiler ani duygu iniş ve çıkışları yaşayabilir. Duygudurumu bozukluğu ilk başlarda fark edilerek hemen tedavi edilir ise kişi kısa dönem içerisinde eski yaşantısına kolaylıkla geri dönebilir.
" } ] }