{ "title": "Düzen Hastalığı", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/duzen-hastaligi(1).jpg", "date": "20.01.2024 02:35:27", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Düzen hastalığı, bir anksiyete hastalığı olarak bilinir. Obsesif kompulsif sorun olarak tanımlanan bu rahatsızlıkta tekrarlayan davranışlar ve düşüncelerle kişiyi döngüsüne hapseden, kısıtlayan bir vaziyet meydana gelmektedir. Bu hastalığı meydana gelen bireyler denetim altına alamadıkları yenilenen ve baskı yaratan obsesyonlarla huzursuz olurlar. Bu düşüncelerin yaratmış meydana geldiği anksiyete ise birtakım ritüelleri ya da normalde gerçekleşmesi gerekli olan rutin hareketleri gerçekleştirme gereksinimi doğurur. Ritüeller takıntı haline gelmiş meydana gelen düşüncelerin önlenmesi ya da akıldan uzaklaştırılması yöntemiyle yapılır. Ritüeller anksiyeteyi belli bir süre olarak durdurmaya yaramaktadır.

Birçok insan ara ara farklı konularda evham, kaygı ve takıntılara kapılabilir. Fakat genellikle gündelik hayat içerisinde meydana çıkan bu hisler ile baş edebilir ve meselelerimizi yaşamımızı etkileme noktasına varmadan çözüme ulaştırabiliriz. Takıntılı düşüncelerin gündelik yaşamımızı etkileyecek, gündelik aktivitelerimizi kısıtlayacak düzeye gelmesi halinde \"obsesif kompulsif sorun\" denen bir ruhi rahatsızlık akla gelmelidir. Obsesif düşüncelerin yeniden meydana gelmesi şeklinde bireyin ritüeli bir daha etmesi gereklidir. Bu huzursuzluk bireyin vaktini çalarak, gündelik yapması gerekli olan işleri önler duruma gelebilir. Bireyler yaptıklarının, takıntılarının ve saplantılarının hakikat olmadığını ya da manasız olduğunun farkında olsalar dahi, kendilerine engel olamaz. Erkekleri ve kadınları eşit derecede etki eden bir rahatsızlık olarak onay edilir. Rejim hastalığında vatandaşlar objeleri ne civarı düzeltmiş olsa da bundan yeniden hoşnut olmazlar. Beyinde meydana gelen rejim ve uyum bu çeşit tutumları denetim altına alarak, bireyin ne civarı itinalı ve disiplinli olması gerektiğini dengeler. Bu balans kişilere yönelik değişiklik gösterdiğinden, birtakım bireyler için az meydana gelen vaziyet, bazıları için fazla olarak onay edilir. Takıntılı biçimde temizlik tutkunluğu, her şeyin kirli meydana geldiği hissine inanma ve her şeyi devamlı yıkama temizleme benzeri eylemlerin devamlı tekrarlanması temizlik hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Bunun altında yatan sebep Kaygı bozukluğu, şüphecilik ve güvenilir olamama duygusu, saplantılı düşüncelerdir.

Kişi bu bozuklukların mantık dışı meydana geldiğini bildiği takdirde bizzat davranışlarını engelleyemez. İstem dışı davranışlarını devamlı tekrarlayarak engellemeye çalışır. Saplantılı düşünceden kurtulmaya ve unutmaya gayret gösterir. Ama oldukça başarılı olamaz. Söz gelişi elini yıkadığı takdirde güvenilir olamadığı için bir daha yıkayabilir. Bu rahatsızlık iyileştirme edilebilir bir hastalıktır. Ama iyileştirme edilmediğinde önemli sıhhat problemleri meydana çıkabilir. \"Bilimsel, ruhsal ve çevresel etmenler sebep olabilmektedir. Benzer sürede yakın bir dönemde içinde bulunduğu acı bir durum takıntılara sebep verebilir. Söz gelişi ölüm, iflas, boşanma benzeri meydana gelen kolay değil süreçlerden ardından Obsesif Kompulsif düşünceler ve eylemler görülebilmektedir. \"

Obsesif kompulsif sorun semptomları nelerdir?
" } ] }