{ "title": "Ellerin Titremesi", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/ellerinm-titremesi.jpg", "date": "21.01.2024 18:32:36", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Ellerin titremesi tıp dilinde 'tremor' olarak adlandırılır. Titreme, adalelerin istemsiz olarak yaptığı, ritmik hareketlerdir ve bazılarımızın toplumsal yaşantısını etkileyecek denli huzursuzluk verir. Ellerimizin titrediğinin başkaları aracılığıyla farklılık edileceği ve kişilerin bu durumu garipseyeceği kaygısı taşırız. Şu tanınmış 'Senin ellerin niçin titriyor?' sorusuyla karşılaşma korkusu, 'başkalarının yakınında ellerimi en az ne türlü kullanırım' dair kafa yormamıza sokak açar. Halbuki titremenin kafein, ilaç tüketimi, farklı rahatsızlıklar, endişe, düşük kan şekeri benzeri birçok fazla nedeni olabilmektedir ve hiçbiri de hata veya ayıp değildir. Hatta baskı, sinir, korku, yorgunluk benzeri farklı sebeplerden ötürü anında her biri el titremesini deneyim eder. Yaşlılarda el titremesi şikâyetine ek olarak sık rastlanır fakat her yaştan insanda tremor şikâyeti görülebilir.

Ellerde titreme ile müracaat eden hasta olanların önemli çoğunluğunda esansiyel tremor olarak adlandırılan bir durum tespit edildiğini belirten uzmanlar \"Sebebi bilinmemekle beraber sık sık ailesel geçişlidir. Altta yatan önemli bir rahatsızlık yoktur. Çoğunlukla 20'li yaş grubundaki belirgin şekil alır veya başlar; fakat her yaşta da görülebilir. Yorgunluk, baskı, kafein bu titremeyi arttırırken, alkol/içki alımı azalttığı görülebilir. Yaş ilerledikçe çoğunlukla yükseliş gösterir ve eller dışarısında kafada, dilde, bacaklarda da görülmeye başlayabilir. Sıklıklar kimsenin hayatını kısıtlayıcı ağırlıkta olmaz; fakat ince el mahareti gerektiren işlerde çalışırken güçlük çekebilirler.

İlaçlar ve hastalıklar önemli sebepler

Merkezi sinirsel sisteme etki eden ilaçlar veya hastalıklarda titremelere neden olabilir. Bu hastalıkların en başında ileri yaş grubundaki ortaya çıkan Parkinson hastalığı bulunur.

Karaciğer yetmezliği: Alkolizm, cıva ve mermi zehirlenmesi de önemli titremelere sebep olabilen hastalıklar içerisindedir. Yeniden tiroit hormonunun kanda arttığı hipertiroidi hastalığının semptomları arasında ellerde titreme sayılır.

Lityum ve birtakım Çöküntü ilaçları: Yan etki olarak bu semptomları verir.

Gençlerde görülebilen titremelerin en yaygın görülebilen nedenleri ise stresli ruh durumu, kafein ve Alkol/içki tüketimidir.

El Titremesi Nasıl Geçer?

Kendi başınıza hanede yapabilecekleriniz aşağıda kısacası sıralanmıştır.

Strese sebep meydana gelen etmenlerin ortadan kaldırılması vakit zaman titremenin azalmasına destekçi olmaktadır.

Kola zor bir saat veya bilezik takılması veya elde bir cisim taşınması titremeleri azaltabilmekte ve ek olarak sıkı denetim sağlamaktadır.

Kazalardan kaçınmak amaçlı bir şey içerken bardağı veya fincanı 1/2 yüklemek veya kamış kullanmak emniyetli bir yöntemdir.

Yeterli uyku ve istirahat mühimdir, zira yorgunluk titremeleri arttırır.

Kendi başına titremeye sokak açabildiği amaçlı kahve, çay veya kolalı içecekler benzeri kafeinden zengin gıdalardan uzak durmakta yarar bulunur.

Kendi şeklinde itinalı bir ritim içinde devam eden titremeler ansızın şiddetlenir, ilaveten yanına farklı belirtiler katılır veya gündelik yaşamla bağdaşmaz duruma gelirse bir ek olarak doktorunuza başvurmakta tereddüt etmeyiniz.

En fazla bilinen neden Parkinson

Ellerde titreme yapan nörolojik hastalıkların içinde en fazla bilineni Parkinson. Parkinson çoğunlukla ileri yaşta ellerde titreme ile başlayan ve beyin hasarına sokak açan ilerleyici bir rahatsızlık.

Stres de el titretmektedir

Titreme tipine ilişkili olarak ilaçla rehabilitasyonun olası meydana geldiğini dile getiren uzmanlar baskı, yorgunluk, özel bir gün benzeri birtakım durumlarda titremeleri belirginleşen kişilere ilaçlarla müdahale edildiğini belirtmiştir.
" } ] }