{ "title": "Empati", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/empati(1).jpg", "date": "21.01.2024 10:47:44", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Empati, Empati kişilerin kendileri yerine bir başkasını koyarak koymuş oldukları kişinin. Düşüncelerini, duygularını doğru bir şekilde hissetmesi ve empati kurduğu kişiye bu durumu geçirmesidir. Eğer bir kişi ile empati kuracaksan önce o kişinin bakış açısı ile bakmalı, onun gibi olayları yaşamalı ve algılamalıdır. En etkili empati yolu bu duygular ile gerçekleşir. Empati kurmada başarılı olan kişilerin duygusal zekâları fazla gelişmiş demektir. Aynı zamanda bir ruh bilimi olan empati duygudaşlık ve eş duyum anlamına da gelmektedir. Empati kelimesi kökeni Fransızca olup empathie olarak bilinen ve dilimize geçen bir kelimedir. Anlaya bilme yeteneğidir. Empati kelimesi Alman Theodor Lipps'un Einfühlung yani sempati örneğinden yola çıkarak türemiştir. Psikoloji ile ilgilenen birçok kişi saldırganlık davranışını en aza indirmenin ve öz denetimin gelişmesi için empatinin önemini vurgulamıştır. Empatinin malzemesi olan insan ruhunu ve beynini eğitmek amaçlı her alanda empatiden yararlanılmıştır. İnsana sempati duymak ve ona sempatisini kazanmak yakınlık duymak empati için ön koşul olduğu kaçınılmazdır. İçten samimi ve dostça yaklaşım göstermek gerekir. Sözlerimiz daima iç açıcı ve güven verici olmalıdır. Karşımızdaki insanı kırmamak, incitmemek ve saygı duymak gerekir.

Empati'nin Üç Altın Kuralı
Günlük Yaşamda Emptinin Önemi

Eşlerin birbirleri, Şoförün yolcusuyla, esnafın müşterisiyle, arkadaşın arkadaşıyla, doktorun hastasıyla kısacası ikili görüşmelerde. Bireylerin bir birleri ile kurdukları empatik iletişimi kurabilmek. Günlük hayatımızı kolaylaştırdığı gibi sağlıklı ve uyum içerisinde yaşanacak bir ortam sağlayacaktır. Empatik iletişimi geliştirmek için, gözlerimiz ile dinlemek, benimsemek, kalp ile gönülden dinlemek, anlama amacı ile dinlemek, içeriğe ve duygulara kulak vermek gerekir.

Empati Çeşitleri

Empatinin iki çeşidi vardır. Bunlar Duyguşsal empati ve Bilişsel empatidir.

Duguşsal empati; Yani duygusal empati denir. Karşısındaki empati kuracağı kişinin duygularına karşılık aynı duygu seli ile yanıt verme kapasitesidir. Duygusal uyarılma durumlarında etkilenmedir. Bu yetenek duygusal eğilimli olmak empati de duygusal yayılıma bağlıdır.

Bilişsel empati; Karşısında bulunan kişinin bakış açısını ya da ruhsal durumunu anlaya bilme kapasitesidir. Bilişsel iki ayrı ölçete bölünür bunlar empati de Fantezi ve Perspektiftir.

Perspektif; Kişinin psikolojik bakış açısını benimseme eğilimidir.

Fantezi; Kurgusal karakter tanımlama eğilimidir.

" } ] }