{ "title": "Ergenlikte Depresyon", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/ergenlik-depresyon.jpg", "date": "20.01.2024 14:20:19", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Ergenlikte depresyon, Ergenlik dönemlerinde, depresyonu çok çeşitli durumlara ve stresi yaratan faktörlere karşı verilen bir tepki olarak tanımlayabiliriz. Ergenlerde bu durumu yaygın olarak görmemiz mümkündür. Çünkü bu normal olgunlaşma ve normal büyüme sürecinin ve bu sürece eşlik eden stres faktörlerinin bağımsızlığını elde etmek için anne ve babaya çatışmanın bir parçası olarak kullanabilmektedir.

Ergenlerde depresyon neden olur?
Bazen ergenlere depresyon tanısı koymak çok zor olabilmektedir. Çünkü ergenlik döneminde duygusal iniş ve çıkışlar normal gelebilmektedir. Dünyanın harika bir yer olduğu düşüncesiyle kendini iyi hisseden ergen, bazen de hayatın berbat çekilmez bir hal olduğunu düşünebilmektedir. Bu düşünceler birkaç saat içerisinde de yaşayabileceği gibi, birkaç günde sürebilmektedir.

Tedavisi

Depresyon haline giren ergenlerin tedavi edilmesi son derece önemlidir. Depresyon ciddi bir durumdur ve tedavi edilmezse ergen bireyin hayatını tehdit eder. Ergen tedavi görmeyi reddederse aile bireylerinin ya da ergenle ilgilenen diğer yetişkinlerin, bir uzmandan yardım alarak ona göre hareket etmeleri önerilmektedir. Ergenlere uygulanan ilaç tedavisi ile psikoterapide etkili çözümler arasında görülmektedir. Psikoterapi ergene neden depresyona girdiğini anlaması zor ve stresli durumlardan onu nasıl kurtulabileceğini öğretmesine yardımcı olmaktadır. Depresyonda olan ergenin yardıma ihtiyaç duyduğunu kabul etmesi, iyileşmesi yönünden atılmış önemli bir adım olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle arkadaşlarının ve ailesinin desteği, ergeni teşvik edici önerileri de bu durumda önemlidir.

Gençlikte depresyon gerçekten önemli bir konudur. Gelişim dönemlerine göre hastalığın belirtileri de farklılık göstermektedir. Ergenlik döneminde ise depresif bozukluklar çoğunlukla ergenlik krizi ile karıştırılır. Genç ergenlerin bu zor günlerinde onlara destek olmak ve onların yanında bulunmak son derece önemli bir davranıştır. Onların ailesinden ve çevresinden büyük desteğe ihtiyacı vardır. Bu durum ergenler için önemlidir. O yollardan bizlerinde geçtiğini düşünerek ona göre davranışlarımızı sergilemeliyiz.

Ergenlerde depresyon belirtileri nelerdir?
Toplumsal olaylara anne ve babaya aykırı gelen düşünceleri ileri sürerler ve anne babayı eleştirmek fırsatını kaçırmazlar. Anne ve babalarının hoşuna gitmeyecek davranışlarda bulunmak onları adeta sevindirir. Anne ve babaya karşı çıkmak için ellerinden geleni yaparlar. Kısacası ilk gençlik çağları oldukça fırtınalı bir dönemdir. Bu dönemde genç kendi kendisiyle ve çevresi ile sürekli bir savaş halindedir. Psikolojisi açısından bu çelişki ve davranış özellikleri bu dönem için olağan sayılır. Ergenler bu dönemlerde bir yandan büyümek için sabırsızlanırken, öte yandan ise çocuksu davranışlardan faydalanamamaktadır. Ergenlik döneminde yaşıtların daha çok önce ergenliğe giren gençlerde bir bocalama daha da belirginleşir. Ergenlik çağı gençlerin bağımsızlık çağıdır. Gençler zamanla evden koparak çevreye yönelirler. Evde oturmak onlar için adeta bir işkence gibidir. Ergenler bu fırsattan yararlanarak kendilerine arkadaş çevresi ile avutmaya başlayacaklardır. Artık onlar gibi argo konuşup, kendine sırdaş ve dert ortağı seçmeye başlayacaklardır. Ergenlik dönemi hayranlıkların ve tutkuların bol olduğu bir dönemdir. Gençler anne ve babanın etkisinden sayılırken, öte yandan kendilerine yeni bir örnekler seçerler. Bu bir sporcu, bir şarkıcı olabilir. Onlara benzemek istedikleri kişiler olurlar. Genelde ergenliğin ortalarına doğru ise karşı cinsin ilgisini çekebilmek için giyime dikkat ederler. Ergenlik döneminden dolayı ilgi duyarlar. Kızlar erkeklerden daha erken duygusal olgunluğa ulaşırlar ve duygularını kontrol edebilirler.
" } ] }