{ "title": "Eşcinsellik", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/escinsellik(1).jpg", "date": "20.01.2024 12:06:35", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Eşcinsellik, kişinin kendi cinsinden olan kişilere cinsel yönelim isteğine eşcinsellik denir. Mesela, bir erkeğin kendi cinsinden bir erkeğe ilgi duyması, kendi cinsine âşık olması, kendi cinsinden olan erkeklerle cinsel fanteziler hayal etmesi o erkeğin eşcinsel olduğu anlamına gelir. Bu benzer iki çekim karşı cinse olursa buna heteroseksüellik, eğer her iki cinse de bu istek ve arzular duyuluyorsa buna da biseksüellik denmektedir. Bir kişide bunların hepsinin görülmesi beklenemez. Örneğin kişi heteroseksüel olmasına rağmen bir erkeğe ilgi duyabilir. Bu onun cinsel yöneliminin değiştiği anlamına gelmez. Yani eşcinsellik kısa dönemde görülen özelliklere göre değil, genel ilgi ve davranışa göre tanımlanır.

19. Yüzyıldan beri tıp ve hukuk otoriteleri tarafından kabul edilen eşcinsellik sözcüğü, ülke ve kültürlere göre farklılık gösterebilir. Amerika'da gayet sözcüğü kadın ve erkekler için kullanılmakta iken son yıllarda kadınlara lezbiyen, erkeklere de gay sözcüğü verilmiştir.

Eşcinsellik üçüncü bir cins değildir. Bu kişi erkekse erkek, kadınsa kadın olduğunu bilir ve kabul eder. Bu tür insanların başka bir cins kimliği alma eğilimi yoktur.

Kişinin eşcinsel olduğu nasıl anlaşılır?

Erkek ve kadın eşcinsellerin, erkeklik ve kadınlıkla ilgili yaşadıkları toplumda kabul gören, beklenen görünüş ve davranışlarının farklı olmaları gerekmez. Bu kişilerde farklı erkek ve kadın özellikleri birarada görülebilir.

Toplumda yapılan en büyük yanlışlardan biri de erkeklerden hoşlanan bireylerin kadınsı, kadınlardan hoşlanan bireylerin erkeksi davranışlar sergilemeleri gerektiğini düşünmeleridir.

Eşcinsellik hastalık mıdır?

Eşcinsellik bir hastalık değildir, çünkü her insan kendi cinselliğinin olağan çeşitliliğinin bir görünümüdür. İlk zamanlarda psikiyatri, eşcinselliği bir ruhsal bozukluk olarak açıklamıştır. Ancak daha sonra yapılan bilimsel çalışmalar ile bu kişilerin herhangi bir psikolojik sorunu olmadığı görülmüştür.

Eşcinsellik tedavisi var mıdır?

Eşcinsellik hastalık olarak kabul görmediği için herhangi bir tedavisi yoktur. Bir psikolojik bozukluk kabul edildiği zamanlarda bu kişilere ilaç ve hormon tedavisi, çeşitli psikolojik yöntemler uygulanmıştır. Ancak bu yöntemlerin ise yaramadığı bilinmektedir. Hatta bu yöntemlerin kişilerde ruhsal ve fiziksel problemlere de neden olduğu gözlemlenmiştir. Eşcinsellik kabul edildiği aşamada ruh sağlığı uzmanlarından yardım alınması gerekebilir. Çünkü içinde yaşadığı toplum ve çekince, yalnız kalma düşünceleriyle baş etmek kişiyi yorabilir.
" } ] }