{ "title": "Fetişizm", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/fetisizm.jpg", "date": "20.01.2024 20:22:38", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Fetişizm, Kişinin normal insanlara göre cinsellik duygusu uyandırmayan birtakım nesnelere ilgi duyması ve bu ilgiyi saplantı haline getirmesi olarak tanımlanan ve bir davranış bozukluğu olan fetişizmin, genellikle erkeklerde olduğu bilinmektedir. Fetişizm olan kişiler çoğunlukla ayakkabı, iç çamaşırı, eldiven gibi nesneleri veya vücudun el ve ayak gibi bölgelerine dokunmaktan zevk duyarlar. Çoğunlukla kadınların ayakkabıları ve iç çamaşırları gibi eşyaları bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin dikkatini çeker ve cinsel açıdan uyarılmasına sebep olur. Bu kişiler dikkatini çeken ve kendisinin haz duyduğu nesneleri yanlarında bulundururlar ve mastürbasyon esnasında bu nesneleri okşayıp severek ya da sadece seyrederek haz yaşarlar. Bazı fetişizm olan kişiler ise cinsel ilişki sırasında haz alabilmek için partnerlerinden haz duydukları nesneleri giyinmelerini isteyebilirler. Bu rahatsızlığı olan kişiler genellikle duygularına engel olamaz aşırı derecede isteklerini gerçekleştirmek isterler.

Çoğunlukla ergenlik yıllarında başlayan fetişizm, kişinin bazı nesnelere karşı duyduğu ilginin saplantı haline gelmesi ve birkaç ay devam etmesi durumunda oluşur. Fetişler genellikle deri ya da plastik eşyalardan daha fazla etkilenirler. Çocukluk yıllarında uygunsuz cinsel hareketlere maruz kalmış, ilgisiz ortamda büyümüş ve kendisini çevresindeki insanlardan aşağı seviyede görmüş kompleksli kimselerin fetiş olma olasılığı daha yüksektir. Fetişizmin aşırı derecede yaşandığı ve birçok sıkıntıya sebep olduğu durumlarda kesinlikle tedavi edilmesi gerekir. Kişi eğer iş, aile ve okul hayatında gizli olarak fetiş hareketleri yapıyor ise bu durum kişinin normal hayatını sıkıntıya sokması nedeniyle işlerinin aksamasına neden olabilir. Fetişizm sorunu olan kişilerin bazları ilgi duydukları eşyayı çalacak kadar ileri gidebilirler. Bu durumları yaşayan kişilerin cinsel birliktelikleri yolunda gitmeyebilir. Çünkü bu kişiler partnerleri ile değil yalnızca ilgi duydukları nesne ile olmayı isteyebilirler.

Fetiş kişiler, genellikle kişilik olarak zayıf, özgüveni olmayan pasif kişiler kişilerdir. Kendilerine ait bir iç dünyaları vardır. Özgüvenlerinin düşük olması nedeniyle çevrelerindeki kişilerin kendileri ile düşüncelerine önem verirler ve çevresindeki kişilere kuşku içinde ve oldukça hassas davranırlar. Bu kişiler karşı cinse oldukça nazik davranır ve karşı cins tarafından oldukça dikkat çekerler.

Fetişizm tedavisi nasıl yapılır?

Fetişizm kişide saplantı haline geldiyse, cinsel hayatını olumsuz etkiliyorsa ve sağlıklı yaşamını tehdit ediyorsa, bu davranış bozukluğunun mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Fetişizm bilişsel psikoterapi, çift terapisi ve analitik psikoterapi yöntemleri ile tedavi edilebilir. Bu davranış bozukluğunun çok ağır yaşandığı durumlarda hastaya cinsel isteklerini belirli bir süre baskılayacak bazı ilaçlar önerilebilir. Kişi bu ilaçlar sayesinde cinsel isteklerinin olmasına alışıp normal hayat alışkanlıklarını yeniden kazanabilir.

" } ] }