{ "title": "Fonolojik Bozukluk", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/fonolojik-bozukluk.jpg", "date": "20.01.2024 16:08:28", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Fonolojik Bozukluk, bir dilde bulunan konuşma sesleri, bu konuşma seslerinin birleştirilmesi ilgili kuralları içeren ve bu sesleri inceleyen bilim dalına fonoloji denir. Bir dilde bulunan en küçük ses yapılarına ise fonem adı verilir. Gelişmiş fonolojik konuşma özelliklerini edinmeye ise fonolojik gelişim denir. Bu konuşma özelliklerini edinilmesinde sorunlar yaşanması veya yanlış seslerin üretilmesine fonolojik bozukluk denir.

Genellikle çocuk yaşlarda görülen bu bozukluk, artikülasyon bozukluğu ile karıştırılır. Artikülasyon bozukluğu, genellikle çocukların belirli sesleri üretmekte zorlanması ya da sesleri yanlış üretmesidir. Fakat artikülasyon bozukluğu bilinçle yapılan bir şey değildir ve geçicidir. Fonolojik bozukluk ise hastanın bilincinde gelişir ve ömür boyu sürebilir.

Fonolojik bozukluklarının sebepleri nelerdir?

Bu bozukluğun birçok nedeni vardır. Bunlar; konuşmayı sağlayan kemik ve kas yapısında meydana gelen değişmeler, damak yarıkları, diş problemleri, beyinde veya sinirde meydana gelen hasarlar, işitme kaybı, Parkinson hastalığı, otizm ve down sendromu, ALS gibi nörolojik bozukluklar, fonolojik bozuklukların nedenlerinden bazılarıdır. Ayrıca reflü, polipler, nodüller ve ses tellerindeki rahatsızlıklardan da fonolojik bozukluklar oluşabilir.

Fonolojik bozukluğu olan çocukların özellikleri nelerdir?

Çoğunlukla bu çocuklarda sık yanlış telaffuzlar, ses yer değişimi, bebek konuşması izlenimi veren konuşma seslerinin ihmali gibi özellikler görülür.

Örneğin, \"kitap\" sözcüğü yerine \"kipat\", \"kamyon\" sözcüğü yerine \"kaymon\" diyebilirler. Ayrıca fonolojik bozukluk problemi olan çocukların konuşmasındaki hatalar tutarsızlık gösterebilir. Bir sözcükte bir sesi üretebilirken başka bir sözcükte aynı sesi türetememezler. Bu yüzden bu çocukların anlaşılması oldukça güçtür.

Fonolojik bozukluk nasıl saptanır?

Genellikle konuşma bozuklukları olan hastaların çıkardığı yanlış sesler, konuşma terapisti tarafından kontrol edilir. Bunun yanında aile ve çevre ile iletişime geçilerek konuşma bozukluğunun nörolojik veya başka bir nedenden ortaya çıkıp çıkmadığı saptanır.

Fonolojik bozukluğun tedavisi var mıdır?

Fonolojik bozukluğu olan çocukların tedavisi konuşma terapisti tarafından yapılan testler ve değerlendirmeler sonucu çocuğun söyleyemediği sesler tespit edilerek bu sorunun giderilmesine yönelik uygun bir terapi programı ile gerçekleştirilir. Gerekli görüldüğü takdirde konuşma terapisti, KBB uzmanına veya nöroloji uzmanına da tedavi için başvurulabilir.
" } ] }