{ "title": "Gizli Depresyon", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/gizli-depresyon.jpg", "date": "21.01.2024 01:34:53", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Gizli Depresyon, Depresyon yaş, meslek, toplumsal vaziyet, soy sop ve dinsel inanç ayırt etmeksizin, herkesin başına gelebilecek ve sıklıkla karşılaşılabilen bir rahatsızlıktır. Depresyonda görülen şikâyetlerin daha hafif şiddette meydana geldiği, fakat uzunca süre aynı ritimde devam ettiği bir psikiyatrik hastalıktır. Birey çoğu zaman huzursuz ve karamsardır. Uyku, iştah düzensizlikleri, enerjide azalma, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu, karar vermede zorluk vardır. Rahatsızlık bulguları ani başlangıçlı meydana gelmediği ve bireyin yaşam akışında bariz tek değişmeye sokak açmadığı amaçlı hasta kişi yakınlarının ilgisini çekmemektedir. Hastada uyku, iştah sorunu ve cinsel hayatla alakalı sorunlar varsa da fark edilmeyecek düzeydedir. Fakat birey hiçbir şeye motive olamamaktadır. Normalde hoşuna giden aktivitelerden, hobilerinden bile zevk almamaktadır. Çoğu zaman durgun, dalgın ve sessizdir. Kişi yalnızca basit sorumluluklarını yerine getirir, farklı şeyle uğraşmaz. Hayatını işine adamış gibi eğlence, toplumsal aktiviteye enerjisi ve isteği kalmamıştır. Birçok çalışmasına, üretken olmasına karşın pek çok kez yetersizlik hissi içindedir. Tüm bunlar bireyin yakın çevresiyle ilişkilerini bozar, evlilikte görevlerini yerine getirememesine ve aile içinde çatışmalara yol açar.

Nasıl Tedavi Edilir?

Gizli çöküntü rehabilitasyonunda başlıca ilaç ve psikoterapiden yararlanılır. Etkin tek tedavi planıyla rahatsızlık belirtilerinde mühim ölçüde gerileme ve bireyin fonksiyonelliğinde bariz yükseliş sağlanmaktadır. Antidepresan grubu ilaçlar bu hastalıkta çok iyi etki gösterir. Koruma Amaçlı olarak ilaç rehabilitasyonuna en az 2 sene aynı ritimde devam etmek gerekir. İlaç tedavilerine istenen cevap alınamazsa, transkraniyal manyetik uyarım tedavisinden de faydalanılabilir. Psikoterapi bireyin psikolojik savunmalarını güçlendirmek için etkili bir yöntemdir.

Kişi Neler Yapabilir?
" } ] }