{ "title": "Hafıza Kaybı", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/hafiza-kaybi(1).gif", "date": "19.01.2024 18:31:04", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Hafıza kaybı, farklı birçok hastalık hafıza kaybına yol açabilir. Hafıza kaybında çabuk tanı ve düzenli tedavi oldukça önemlidir. Özellikle ileri yaşlarda daha sık rastlanılan ve kişiyi sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Aksiyete bozukluğu, depresyon gibi psikolojik problemlere maruz kalan kişilerde hafıza kaybına daha sık rastlanır. Bunun haricinde kişinin karakteri ile alakalı olarak günlük yaşanan streste hafızayı olumsuz yönde etkileyebilir. İleri yaşlarda yaş faktörü genç yaşlarda ise psikolojik bazı problemler hafıza kaybına neden olabilmektedir. Hafıza kaybı, algılama, düşünme, soyutlama, planlama, karar verme, dikkat toplama gibi görevleri olan hafızanın bilgi yeteneğini kaybetmesi olarak tanımlanır.

Hafıza kaybı belirtileri nelerdir?

Hafıza kaybı başlangıçta hafif seyrederek hastanın fark edemeyeceği şekilde oluşur. Hasta daha evvel çok iyi bildiği bir mahalleyi bile hatırlamakta güçlük yaşayabilir. Çok iyi bildiği bir eşyanın yerini bulamakta zorlanır. Hafıza kaybı ile bazı fonksiyonlarda olumsuz etkilenebilir. Bu durumda depresyon söz konusu olabilir. Bu nedenle de hasta arkadaşları, ailesi ile sıkıntılı anlar yaşayabilir.

Hafız kaybına yol açan hastalıklar nelerdir?
Tümörler, farklı enfeksiyon türleri, beyin ve damar hastalıkları hafıza kaybına yol açabilen nedenler arasındadır. Bu gibi durumlarda hafıza kaybı demans olarak bilinen hastalığın bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Hafıza kaybı haricinde hastada zihinsel kabiliyetlerde de azalmalar fark edilebilir.

Hafıza kaybı türleri nelerdir?

Travmatik hafıza kayıpları, daha çok başa alına bir darbe ya da baş yaralanması sonucu ortaya çıkar. Genellikle geçici sürelidir.

Disosiyatif hafıza kaybı, duygusal ve psikolojik travmalar sonucu ortaya çıkan bir hafıza kaybı türüdür. Bu durumda belleğin uzun dönem bastırılması söz konusudur.

Korsakov sendromu, devamlı ve uzun süre alkol kullanımı nedeniyle ortaya çıkan hafıza kaybı türüdür.

Anterograd hafıza kaybı, yeni yaşanmış olayların uzun süre hafıza aktırılmasında yaşanan sorunlar nedeniyle ortaya çıkar.

Laküner hafıza kaybı, bir olay karşısında yaşanan hafıza kaybı türüdür.

İnfantil hafıza kaybı, bu hafıza türünde kişi çocukluk dönemini hatırlayamaz.

Global hafıza kaybı, bu durumda hafıza kaybı tamdır. Bir travma sonunda savunma mekanizması olarak tanımlanır.

Psikojenik hafıza kaybı, beyin yaralanması, fiziksel travma ya da herhangi bir hastalık haricinde psikolojik faktörler nedeniyle ortaya çıkan hafıza kaybıdır.

Kaynak hafıza kaybı, kişi bir anı ya da olayı hatırlamaktadır. Ancak hatırladığı olayın hangi kaynaktan geldiğini anımsayamamaktadır.

Posthipnotik hafıza kaybı, eski anıların hatırlanmaması olarak tanımlanır.

Kalıcı hafıza kaybı nasıl anlaşılır?

Hafıza kaybının üzerinden belli bir süre geçtikten sonra Uzman doktor gerekli araştırmaları yaparak teşhisi koyabilir. Hafıza kaybında altta yatan hastalığı bulmak ve tedavi etmek oldukça önemlidir. Eğer hafıza kaybına neden olan hastalığın tedavisi mümkün değilse hafıza kaybının iyileşmesi söz konusu değildir. Bu durumda tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Bu sayede hafıza kaybının kalıcılığı da tespit edilebilir.

Geri dönüşümlü hafıza kaybı neden olur?

Birçok tıbbi problem hafıza kaybı gibi bazı semptomlara yol açabilir. Bunların büyük çoğunluğunun tedavi edilme şansı vardır. Dolayısı ile geri dönüşümlü hafıza kaybı tedavie dilebilir. Geri dönüşümlü hafıza kaybı nedenleri;
Hafıza kaybı yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktora başvurması gerekir. Doktor gerekli incelemeler sonucu hafıza kaybının şiddetini belirleyebilmek için gerekli tetkikleri yapar. Hafıza kaybına neden olan etken belirlenir. Hafıza kaybı son derece ciddi ve başa çıkılması zor bir rahatsızlıktır. Dolayısı ile tedavisi de oldukça zordur.

" } ] }