{ "title": "Hamilelikte Depresyon", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/hamilelikte-depresyon(1).jpg", "date": "20.01.2024 17:11:00", "author": "Saliha Özkan", "article": [ { "article": "Hamilelikte depresyon, Dünyada en sık görülen tıbbi sorunlar arasında depresyon gelmektedir. Kişinin duygusal durumunu, düşüncelerini ve davranışlarını son derece etkilediği gibi bedensel sağlığına da zarar vermektedir. Depresyonun iyi tarafı tedavisinin bulunmasıdır. Zaman zaman herkes kendini çok kötü, yalnız, mutsuz hisseder. Bu durumun tıbbi anlamda depresyon olabilmesi için kendini bir süreliğine gelip geçici olarak kötü hissetmekten çok daha öte bir şey olmaz durumuna girmektedir. Günlük yaşamın sıradanlığını, ölçüsünü bozmaktadır. Depresyonun gelişmesinde kalıtsal tanıların beyin ve vücuttaki işler değişikliklerini içeren etkenlerin karmaşıklığında rol oynadığı da görülmektedir. Depresyon kendi başına çıkabileceği gibi başka bir hastalığın sonucu olarak da ortaya çıkmaktadır.

Depresyonun görülme sıklığı kadınlarda erkeklere göre daha fazladır. Toplumsal ve kültürel faktörler olarak da kadınlar hem iş yaşamının hem de aile yaşamının yükünü taşıdıkları için bu sorunlar daha fazla görülmektedir. Bu yüzden kadınlarda gebelik öncesi ve sonrasında da depresyon görülme sıklığı oldukça fazla olabilmektedir. Gebelik sırasında sağlıklı ve olumlu bir tutum içinde olurlar. Belirli birtakım hormonların salgıladıkları artışlara göre ruhsal iyilik durumu elverişlidir. Bununla birlikte kadınların hemen hemen yarısı gebelik sırasında depresyon yaşamaktadır.

Gebelikte depresyon neden olur?
Gebelik sırasında ortaya çıkan depresyonun tedavi edilmesi, tedavinin yarar ve zararları da göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Tedavi edilemeyen depresyon hastalığı annenin ve bebeğin beslenmesi açısından bozukluklar yaşanabilir ve anne doğum öncesi bakımına gerekli özeni göstermeyibilir. Bebeğin kilosu düşük doğabilir ya da erken doğum riski de olabilir. Gebeliğin erken dönemlerinde görülen depresyon hem anneyi hem de bebeği, uzun dönemde olumsuz etkileyebilmektedir bu nedenle gebelik depresyonun erken tanının tedavi edilmesi anneye ve bebeğe oluşabilecek riskleri azaltacaktır. Depresyon genelde derin üzüntülü bir duygu durum içinde, düşünce, konuşma ve hareketlerde yavaşlama gibi küçüklük, güçsüzlüğü ve karamsarlık ve hatta intihar duygusu gibi duygu ve düşünceleri ile işlevlerde yavaşlama gibi belirtileri içeren bir sendromdur. Depresyon hafif hafif düzeyde başlayarak zamanla ileri düzeye kadar çıkabilmektedir. Hamilelikte depresyonu mutlaka tedavi gerektiren bir durum olduğunu bilmekteyiz. Nasıl olsa doğumdan sonra geçer düşüncesiyle bu durum ertelenmemelidir.

Gebelikte depresyon belirtileri nelerdir?
" } ] }