{ "title": "Hamilelikte Stres", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/hamilelikte-stres(1).jpg", "date": "23.01.2024 03:27:41", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Hamilelikte stres, gebelik esnasında anne olacaklar hormonsal farklılıklar, baskı ve fizyolojik değişimlerinden ötürü çeşitli bir psikoloji yaşıyor. Hamilelerin, 9 ay 10 günlük zamanda ani ağlama krizleri, fazla duygusallık, mutsuzluk veya alıngan tavırlar gösterebiliyorlar. Hormon dengesizlikleri sebebiyle psikolojik hali bozulan anne adaylarının bir de diğer baskı ve çöküntü sebeplerine maruz kalması erken doğuma neden olabilmekte ve anne karnındaki bebeğe endirekt yollardan kayıp verebilmekte. Anne adayının gebelik sürecini psikolojik bakımdan da sıhhatli geçirebilmesi bebeğin sıhhati ve gelişimi bakımından önemli önem taşır.

Anne adaylarının hepsi bu aşamada birtakım kaygılar taşırlar: Gebelik ne türlü olacak? Doğum ne türlü olacak? Çocuk ne türlü olacak? Ben ne türlü bir anne olacağım? Anne adayı, kendisini ne türlü bir deneyimin beklediğini bilmemenin sonucunda heyecanlı, endişeli bir belirsizlik çağı yaşıyor. Bu dönemde pek çok anne hormonsal değişikliklere ilişkili olarak denetim edemedikleri iniş-çıkışlar yaşarlar. Buna Bağlı Olarak ani ağlama krizleri, fazla duygusallık, ilişkilerde alınganlıkların çoğalması ara ara bilimsel sebepler ara ara da psikolojik nedenlerden ötürü anne adayı çeşitli his vaziyetleri yaşar. Bazı durumlarda huzursuz, bazı durumlarda tedirgin, bazı durumlarda fazla alıngan olur.

Hamilelikte hüzün, stres, sıkıntının bebeğe zararı var mı?

Anne adayları gebelik çağında gebelik konusunda problemlerden ötürü veya farklı nedenlerden ötürü ara ara baskı, hüzün, sorun, ağlama, depresyon, çöküntü, sinirlenme, fazla kızgınlık, sinir benzeri vaziyetlerle karşın karşıya kalabilirler. Yapılmış olan araştırmalar annelerde meydana gelen bu baskı vaziyetlerinin anne karnındaki bebeği de etkileyebildiğini işaret etmektedir. Bu etkilenmenin başlıca nedeni annenin baskı yaşaması halinde yükselen baskı hormonlarının (Kortizol, adrenalin) anne kanaat vasıtasıyla bebeğe de geçebilir. Hayvanlar üstünde ve insan ile yapılmış olan çok fazla araştırmada anne adayının içinde yer aldığı önemli stresin çocuk üstünde birtakım negatif etkilerde yer aldığı gösterilmiştir. Bunlar:
Bazı araştırmalar annenin gebelik esnasında önemli depremler vb. Önemli natürel yıkımlar sebebiyle çok fazla önemli psikolojik travma ve baskı yaşamasının bebeğin ergenlik yaşlarına geldiğinde çöküntü, şizofreni benzeri önemli psikolojik rahatsızlıklara yakalanma rizikosunu arttığını göstermiştir.

Hamilelik sırasında stresi ve yukarıdaki rizikoları azaltmak amaçlı öneriler
Anne adayı 'Karnım büyüdü kocam beğenmez' kaygısı taşır!

Hamilelik esnasında anne adayına özel ve çeşitli yaklaşılması gerektiğini kaydeden Dolaşır, bu konuyla alakalı en önemli görevin baba adayına düştüğünü ifade etti.

Fiziksel görünümüyle ilgili şaka yapmayın!

Anne adayına gebelik boyunca dayanak olunması gerektiğini de dile getiren Dolaşır, alım satım ve doktor kontrollerine baba adaylarının da gitmesini tavsiye etti. Dolaşır \"Baba adayları çok fazla temkinli olsunlar. Bu dönemde hiçbir zaman fizyolojik vaziyetiyle ilgili espriler yapılmamalıdır.

" } ] }