{ "title": "Hastalık Hastası", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/hastalik-hastasi(2).jpg", "date": "21.01.2024 07:07:54", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Hastalık hastası, (Hipokondriyazis) olan kişiler bedensel hastalığı olmadığı halde sürekli bedensel bir hastalığı olduğuna dair kaygıların olduğu bir tablodur. Temel belirti sürekli hastaymış veya her an hasta olacakmış kaygısı ve endişesi vardır. Bu belirtiler şizofreni, poronoyit durumlar depresyon gibi rahatsızlıklarda da görülebilir. Fakat başlı başına sürekli bende bir hastalık var ve hekimlerin ikna çabalarına rağmen bütün tetkiklerin yapılmasına rağmen hasta olmadıklarına ikna olmazlar. Anlık ikna olsalar bile daha sonra bu endişeleri tekrarlanır. Daha sonra birçok Uzman doktora başvururlar neredeyse vücutla ilgili ne kadar hastalık çeşidi varsa alanında Uzman gördükleri birden fazla hekime danışırlar. Aslında ilk başta başvurmaları gereken doktora yani psikiyatriye en son başvurular. Hastalık hastası olan kişiler herhangi bir hastalığı olmadığına dair net bilgilere bile güvenmezler.

Hastalık hastası olan kişilerde neler görülür ve nasıl teşhis edilir?

Hastalık hastası kişiler çok hafif bir göğüs ağrısını bile acaba bende ciddi bir kalp hastalığı veya göğüs kanseri gibi hastalıklarımı var endişesi ile fazla miktarda para zaman kaybına yol açabilirler. Kişi kendi vücudu ile o kadar ilgili ve bunu takıntı haline getirmiştir ki etrafındaki kimseyle ilgilenemez kimseye vakit ayıramaz. Hatta çocuklarına eşine karşı sorumluluklarını dahi yerine getiremez. Hastalık hastası kişiler Sürekli kendilerinin hasta olduklarını düşündükleri için etraflarındaki gerçekten hasta olan kişilere değil yardım etmek onların bu durumuna dahi üzülmezler. Hastalık hastalığı teşhis etmek için kişinin öncelikle vücutlarında endişe edildiği gibi bir hastalığın olmadığı kesin olarak teşhis edildiğinde anlaşılabilir. Hastalık hastalarının anlatış biçiminde farklılık vardır. Yani endişe ettikleri ya da düşündükleri hastalıkları anlatırken aşırı kaygı duyması, bunalım takılması ve karşıdaki kişinin hastalığın olmadığına dair kesin delil sunduğu halde ikna olmaması Hastalık hastası olduğuna dair en belirgin sebeptir.

Hastalık hastası olan kişiler nelerden uzak durmalı ve tedavisi nelerdir?

Hastalık hastası kişiler kesinlikle önce kendilerinde bedensel hastalık olmadığına ikna edilmeliler ve bunu da ancak psikolojik destek ile sağlayabilirler. Öncelikle İnternetten veya TV'deki sağlık programlarından veya doktor doktor gezip bilgi edinmeye çalışmaktan uzak durmaları gerekmektedir. Düzenli olarak bir doktorla tedavi yoluna gitmek gerekir. Hastalık hastalığı ruhsal bir rahatsızlık olduğu için psikiyatrist tarafından düzenli olarak terapi ile tedavi edilebilir. Kişi çeşitli hastalıklar hakkında sürekli bilgi arayışında olmak yerine doktorun tavsiyelerini dikkate almak daha olumlu sonuçlar doğuracaktır. Hastalık hastası kişiler kesinlikle hastalıklarını kabul edip doktora inanmamanın da bu hastalığın bir belirtisi olduğunu kabullenmesi gerekir. Kişi iş yaşamında ve sosyal hayatında daha aktif olarak bu hastalığın olumsuz etkilerini hafifletip veya yok edebilir. Hastalık hastası olan kişiler öncelikle kendilerinde hiçbir hastalığın olmadığına dair Uzman doktor tarafından teşhis ettirmeliler. Daha sonra kişiye ilaç veriliyorsa mutlaka o ilacın ne amaçla verildiği detaylı olarak anlatılması gerekir. Örneğin hastaya ilacın herhangi bir hastalığı olduğu için değil de korkularının endişelerinin yok olması için ve psikolojik olarak rahatlaması için verildiğinin açıklaması mutlaka yapılmalıdır. Önemli bir diğer etken ise ilacın yan etkilerinin mutlaka belirtilmesidir. Herhangi bir yan etkide kişinin endişelerinin artmasına veya hastalık hastalığını pekiştirmesine yol açabilir. Kişilerin tedavisi bu rahatsızlığın tamamen ortadan kalkana kadar devem etmesi gerekmektedir.
" } ] }