{ "title": "Hiperaktif", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/hiperagtif.jpg", "date": "23.01.2024 04:28:22", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Hiperaktif, Hiperaktivite bir öğrenme bozukluğu değil, buna engel olan bir davranış sorunudur. Bir başka ifadeyle, hiperaktivite davranış sorunları olabilen kişide bir huy özelliğidir. Bu huy özelliğini taşıyan çocukların beyinsel hiperaktif gereğinden fazla hareketlidirler. Düşünmeden hareket eder ve dikkatlerini ilgilerini çekmeyen konulara birkaç dakikadan fazla yoğunlaştıramazlar. Yapılan araştırmalarda hiperaktivite okul çağındaki çocukların %3-5'inde görülmekte olup kız çocuklarına nazaran erkek çocuklar da daha çok rastlanan bir problemdir. Aileler için olduğu kadar çocuk içinde büyük bir stres kaynağıdır. Çocuklar genellikle davranışlarının dikkat dağıtıcı ve rahatsız edici olduğunun farkındadır ama bu konuda ellerinden bir gelmez. Anne, babalar bu rahatsızlığın getirdiği zorlukları aşabilmek için çocuklarının başta doktoru, öğretmeleri, danışmanlarıyla iş birliği yapmalıdırlar.

Bulguları; Hiperaktivite rahatsızlığı hastada başka sorunlarla ortak belirtilere sahip olduğu için tanı koymak zor olmaktadır. Tanı koymadan önce aynı belirtilerle kendini gösterebilecek diğer tıbbi ve duygusal sorunların elimine edilmesi gerekir. Bu rahatsızlığın belirtilerine, pek çok çocukta stres anlarında kısa süreli rastlanılabilir. Dolasıyla her belirti gösteren çocuk direk olarak hiperaktif sayılmamalı Problemin geçmişi ve ayrıntıları anlaşılmaya çalışılmalıdır.

Hiperaktivitenin belirtileri genelde adaylar yedi yaşına basmadan ortaya çıkar. Hiperaktif şüphesi barındıran çocuklar dikkatini toplamakta zorlanır, davranışlarını düşünmeden gerçekleştirir ve genellikle fazla hareketlidirler. Bazı adaylarda ise dikkat eksikliği ve düşüncesiz davranışlar olmakla beraber aşırı hareketlilik gözlemlenemez. Aslında her çocuk zaman zaman bu şekilde davranabilir. Fakat hiperaktif çocuklar her zaman böyle hareket ettikleri gözlemlenmiştir. Diğer yandan aday çocuğun kısa süreli işlerde ya da Bilgisayar, televizyon gibi eğlendirici cihazlarla uğraşı sırasında çok dikkatli olduğu gözlenebilir. Bu dikkat kesilme kesin bir veri olmamakla beraber yanılgılara neden olmamalıdır. Daha iyi anlamak için aşağıdaki liste çocukta hiperaktivite belirtilerinin bulunup bulunmadığını anlamanızda yardımcı olacaktır. Eğer aday çocukta bu belirtilerin bir kısmı mevcut ise bu belirtiler 6 ay veya fazla sürüyorsa bu izlenimlerinizi Uzman doktorlarla paylaşmalısınız.

Adayda Dikkat Eksikliği Aşırı Derecede Hareketlilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Hiperaktif ise, Yerli yersiz koşup tırmanır. Oturması gerektiği halde oturamaz. Yerinde duramaz, Aşırı konuşma, konuşmalara ve olaylara müdahale edip yarıda kesme. Sessiz sakin oyun oynamakta güçlük çekme, her zaman bir uğraş içerisinde olur, sırasını beklemekte zorlanır, her şeye bir cevabı vardır.

Dikkatsiz ise; Dikkat eksikliği ön plandaysa belirtileri genelde, evde veya okulda yapacağı işler ve aktiviteler için gereken malzemeleri kaybeder, bulamaz. Yönergeleri başından sonuna kadar takip edemez. Dikkatini yaptığı işe veya oyuna vermekte zorlanır. Detayları gözden kaçırır, dinlemez, düzensiz görünür. Uzun süre zihinsel çaba gerektiren işleri yapamaz, unutkandır, ilgisi kolayca başka yönlere kayar.

Araştırmalar; Rahatsızlığın nedenleri henüz tam olarak anlaşılmış değildir, uzmanlar üzerinde durdukları nedenler ise çocukların beyinlerinde mesaj alışı verişini gerçekleştiren kimyasal kaynaklı olasılığı ve beyin dokusundaki doğumsal ya da sonradan olma zedelenmeler. Anne ve babadan birinde veya her ikisinde hiperaktivite olasılığı. Çocukluk döneminde geçirilen ağır hastalık kaynaklı ya da gelişimsel sorunlar üzerinde araştırmalar yaptıklarıdır.
" } ] }