{ "title": "Hipopituitarizm", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/hipopituitarizm.jpg", "date": "20.01.2024 05:27:21", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Hipopituitarizm hastalığı, insanlarda hipofiz bezlerinde meydana gelen problemler nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Aslında bu hastalığa direk olarak hipofiz bezi yetmezliği diyebiliriz. Sağlıklı insanlarda hipofiz bezleri, vücutta kullanılan hormonların salgılanmasını sağlayan organlardır. Fakat hipopituitarizm hastalığı olan insanlarda hipofiz bezleri tam olarak görevlerini yapamaz ve hormonların tümünde genel bir eksiklik görülür. Bu hastalık tedavi edilmediği zaman hızla büyüyen bir hastalık olduğu için çok dikkat edilmesi ve kesinlikle tedavisi aksatılmaması gereken bir hastalıktır. Üstelik bu hastalık tüm hormonlara etki ettiği için kişilerde çok büyük etkiler meydana gelecektir. İnsan vücudunda bulunan birçok farklı hormonun eksik salgılanması, kişilerde cinsel hayattan gün içerisindeki mutluluk seviyesine kadar etkiler yapacaktır. Bunun yanı sıra hipopituitarizm hastalığının hemen hemen her yaşta görülebilen bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. İnsanlarda farklı sebeplere bağlı olarak bu sorun gelişebilir. Bu sebepler; Hipofiz bezlerinde zamanla oluşan iyi huylu ya da kötü hulu tümörler, hormonların yeteri kadar salgılanmamasına ve insanlarda hipopituitarizm hastalığının gelişmesine neden olur. Hipofiz bezlerinde oluşan kistler 1 cm'yi geçtikten sonra kişilerde sorun haline gelmeye başlar. Bu büyüklüklerin altında olan kistler genellikle hastalığa neden olmaz.
Hipopituitarizm hastalığının belirtileri nelerdir?

Eğer bu durumun nedeni hipofiz bezlerinde görülen tümörlerse, kişilerde buna bağlı olarak baş ağrısı ve bulanık görme gibi belirtiler meydana gelecektir. Bu belirtinin yanı sıra bu hastalığın herkeste mutlaka gösterdiği bir belirti vardır ki bu belirti, kişilerdeki hormon eksiklikleridir. Meydana gelen hormon eksiklikleri eksik olan hormona göre kişilerde belirtiler gösterir. Örneğin hipopituitarizm hastalığı olan kişide Fsh hormonu ve Lh hormonu eksikse genellikle adet bozukluğu, adetlerde azalma memeden süt gelmesi gibi belirtilerle kendisini ortaya çıkarır. Bunun yanında eğer kişide büyüme hormonu eksikliği varsa karın bölgelerinde yağ toplanması, enerji azlığı, kendini sürekli kötü hissetme, ciltte kuru gibi durumlar meydana gelebilmektedir.

Hipopituitarizm hastalığının tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın tanısının konulabilmesi için biraz önce bahsetmiş olduğumuz belirtilerle kişinin doktora gitmesi gerekmektedir. Doktorlar bu gibi durumla gerekli bilgileri aldıktan sonra kişilerde hormon testleri yaparlar. Eğer testlerde şüphe uyandıran bir durum varsa kişide daha detaylı muayeneler yapılır ve hipopituitarizm hastalığının teşhisi konulur. Bu hastalığın tedavisinde ise yine hormon testleri yapılır ve kişideki eksik hormonların tamamlanması için yapay hormonlar vücuda enjekte edilir. Bu hormonlar bazen hap şeklinde de kişinin vücuduna ulaştırılabilir. Bu şekilde kişide tedaviler devam ettirerek sorunlar çözülür.
" } ] }