{ "title": "Histeri", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/histeri(1).jpg", "date": "19.01.2024 03:36:56", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Histeri, hislerin yoğun yaşanması olarak bilinen histeri, ani duygusal ve fiziki değişiklikler, taşkınlık, aşırıya kaçma gibi genel olarak abartı gösteren birçok durumu olarak tanımlanan nevrotik bir durumdur. Kökeni Yunanca hysterikos kelimesinden gelir ve ilk olarak adı Hipokrat tarafından verilmiştir.

Aslında hastalık ilk dönemlerde kadınlara özgü olarak bilinmekteydi. Daha sonraki araştırmalarda böyle olmadığı, sadece kadınlarda erkeklerden daha çok görüldüğü kanaatine varılmıştır. Hastalar genellikle 30 yaş altında olmakla birlikte oluşma sebebinin bilinçaltındaki korkular veya hayal gücü olduğu saptanmıştır. Genellikle ani ataklar şekilde olur ve devamlılık yoktur. Kişi anormal durumlar sergilediğinin farkında olsa da bu hareketleri tüm insanların yaptığını düşünerek hasta olduğunun farkında olmaz.

Histerinin belirtileri nelerdir?
Bu hastalığın belirtileri arasından başlıcalarıdır. Bunun dışında ani krizler en büyük belirtilerdendir. Ayrıca daha ileri safhalarda teşhircilik ve uyur gezerlik gibi belirtilerin yanı sıra kleptomani, nemfomani, mitomani gibi manik durumlarda görülür.

Bunun dışında bir grubu etkileyen olayların o grup tarafından abartılı biçimde algılanması ve toplu olarak aşırı tavırlar göstermeleri durumuna ise toplumsal histeri adı verilir. Hastalar genellikle hastalıklarına karşı kayıtsız kalırlar. \"Güzel Aldırmazlık\" da bu hastalığın önemli belirtileri arasında yer alır.

Histerinin tanısı nasıl yapılır?

Tanı için fiziksel muayene, gerekirse kan tahlili ve röntgen, tomografi gibi ileri tetkikler yapılır. İlk olarak yapılması gereken hastanın öyküsünü dinlemektir. Belirtilere göre yapılacak tetkikler belirlenir. Örneğin, kişi bayılma belirtileri gösteriyorsa kan tahlili ve röntgen tanıya yardımcı olacaktır.

Histerinin tedavisi nasıl yapılır?

Histeri hastaları genellikle korku yaratan durumlarda bayılma ve dil tutulması gibi nedenlerle hastaneye başvurur. Hastanın öyküsü alınır ve radyolojik, biyolojik tetkikler yapılır. Hastalığın nedeni bulunamazsa psikiyatri doktoruna başvurulur. Hasta böylece psikiyatri servisinde tedaviye başlar. Çevre ve ailenin de bu hastalığın tedavisinde bazı hususlara dikkat etmesi gerekir. Özellikle hastanın belirti sonrasındaki kazançlarının kaldırılması ve stres altında olmaması gerekmektedir. Hastaya psikoterapi ve ilaç tedavisi uygulanır. Çoğu hastada belirtiler zamanla kaybolur.
" } ] }