{ "title": "Histrionik Kişilik Bozukluğu", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/histrionik-kisilik-bozuklugu(1).jpg", "date": "21.01.2024 19:36:58", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Histrionik Kişilik Bozukluğu, Kişinin aşırı duygusallık, dikkatleri üzerine toplamak ve çevresinin onayını görme ihtiyacı ile oluşan histrionik kişilik bozukluğu, genellikle ergenlik dönemlerinde oluşan bir zihinsel rahatsızlıktır. Histrionik kişilik bozukluğu durumu yaşayan kişiler kendine ait kişisel durumları gerçek bir biçimde değerlendiremeyebilir. Histrionik kişilik bozukluğu durumu yaşayan hastalar karşılaştıkları sorunları abartarak acıtasyon davranışları yapmaya ihtiyaç duyarlar. Oldukça sıkılgan yapılı kişilerde daha sık rastlanan bu rahatsızlık kişilerin, belli bir olaya odaklanamama ve sürekli sıkılma nedenleriyle devamlı iş değiştirip, her olaydan hayal kırıklığı yaşamalarına neden olur.

Bu kişilik bozukluğu olan hastalar sürekli yeni işlerle uğraşma ve heyecan duygularından dolayı birçok tehlikeli duruma girebilirler ve bu durumlar hastaların daha da büyük depresyon yaşamalarına neden olabilir. İlgi arsızlığı olarak da bilinen bu rahatsızlık iltifat alma arzusu ve çekici bir insan olma ihtiyacı ile belirir. Histrionik kişilik bozukluğu durumu yaşayan hastaların kendi iç dünyaları fazla yoktur. Sürekli çevredekiler ile ilgilenir bütün yoğunluklarını dış çevreye harcarlar. İnsanlar üzerinde olumlu izlenimler bırakmaya çalışıp ve sahte bir kişiliğe bürünüp çok kolay yalan söyleyebilirler. Kişiler gereksiz istekte bulunup dikkat çekmek amacıyla huysuz hareket sergileyebilirler. Daha çok kadınlarda görülen rahatsızlık, kişinin günlük hayatını olumsuz olarak etkilemeye başlaması durumunda tedavi edilmesi gereken bir hastalık haline gelir.

Histrionik kişilik bozukluğu neden olur?

Bu kişilik bozukluğunun sebebi tam olarak bilinememektedir. Ancak kişinin hayatında önemli bir yere sahip olan bir yakınını aniden kaybetmesi, aile içinde yaşanan kaygı yaratacak hastalık ya da durumlar, kişinin anne ve babasının boşanmış olması ve bazı genetik yatkınlıklar bu rahatsızlığın nedenleri olabilir. Toplumda %3 oranında görülebilen histrionik kişilik bozukluğu beraberinde kişide somatizasyon bozukluğu, konversiyon bozukluğu, depresyon ve narsistik kişilik bozuklukları gibi psikolojik bozukluklar görülebilir.

Histrionik kişilik bozukluğu belirtileri nelerdir?
Histrionik kişilik bozukluğu tedavisi nasıl yapılır?

Bu rahatsızlıkta genellikle bilişsel psikoterapi yöntemi ile tedavi edilir. Bu tedavi yöntemindeki temel amaç hastanın farkında olmayarak yaptığı davranışların ve olmadığı biri gibi davrandığının farkına varmasına yardımcı olmaktır. Terapilerde hastalanın kendisini doğru ifade edebilmesini sağlamak oldukça önemlidir. Histrionik kişilik bozukluğunun tedavisinde hastalığın altında yatan duyguları analiz ederek hastaya yardımcı olmak, hastanın içgörü sahibi olmasını ve yaptığı davranışların doğru veya yanlış olduğunun farkına varabilmesini sağlamak esas alınır. Hastanın gerçek duygularının farkında olmasını sağlayan terapilerde ailelerin katkısı da oldukça önemlidir. Grup olarak ya da yalnızca hasta ile yapılabilen analitik psikoterapiler hastalığının iyileşmesi açısından oldukça önem taşır.

" } ] }