{ "title": "İnsomnia", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/insomnia.jpg", "date": "23.01.2024 06:46:42", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "İnsomnia, uykuya başlayamama veya uykuyu devam ettirememe hastalığına insomnia denir. Aslında çoğu insan hayatının belli döneminde uykusuzluk problemi ile karşılaşmıştır. Ancak her uyuyamama problemi insomnia hastalığı olduğu anlamına gelmez. Bunun için belli kriterlerin görülmesi gerekir. İnsomnia hastalığı, kronik olarak %10 civarında bir oranda görülmektedir. Aslında bu hastalık diğer uyku bozuklukları gibi bir tam bir hastalık değil, bir belirtidir. Genellikle psikolojik sorunların semptomları olarak ortaya çıktığı bilinmektedir. Uyuma ve uyku süresi insandan insana değiştiği için insomnia hastalığı için herhangi bir süre verilmemektedir.

İnsomnia tipleri

İnsomnia hastalığı kişilerin rahatsızlıklarının sürelerine göre üçe ayrılırlar:
Çoğunlukla her insan grubunda görülebilecek bu hastalığın, kadınlarda erkeklerden daha çok görüldüğü kanaatine varılmıştır. Kronik alkoliklerde ve sosyal statüsü düşük kesimde sık olarak görülmektedir. İnsomnia hastalığının en önemli sebebi ise strestir. Yaşamında stresli günler geçiren insanlarda, boşanma veya ayrılma gibi durumları yaşayan insanlarda bir semptom olarak uykusuzluk sorunu ortaya çıkmaktadır.

İnsomnia hastalığının sebepleri nelerdir?
İnsomnia belirtileri nelerdir?

Belirtilerin en belirgin olanı uykuya dalmada problem yaşamak olarak belirtilmiştir. Bunu yani sıra uykunun sık sık bölünmesi, yeterince uyunmasına rağmen uyku isteği, tekrar uyumak konusunda zorluk çekme gibi belirtilerin de görüldüğü saptanmıştır.

İnsomnia hastalığının teşhisi nasıl konur?

İlk olarak yaşanılan uyku sorunları için bir hekime danışmak gerekir. Doktor size uykusuzluğun altındaki sebepler için psikolojik sorular soracaktır. Polisomnografi ve aktigrafi gibi laboratuvar testleri de bu hastalığın tanısı için kullanılır.

İnsomnia hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın tanısı konduktan sonra hekim tarafından belirlenen programlara uyulması gerekmektedir. Genellikle tedavi insomnia hastalığına neden olan psikolojik sorunların çözülmesi şeklinde ilerlemektedir. Çoğu psikolojik hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar ve psikoterapi yöntemi uykusuzluk sorununun çözümünde de kullanılmaktadır.

" } ] }