{ "title": "Karanlık Korkusu", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/karanlik-korkusu.jpg", "date": "20.01.2024 10:05:20", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Karanlık korkusu, günümüzde başta çocuklar olmak üzere birçok kişide bulunmaktadır. Bu kişiler karanlık alanlarda oldukça ciddi derecede etkilenerek sorunlar yaşarlar. Bu nedenle bazı insanlar panik nöbetleri bile geçirebilmektedir. İşte sorunun bu kadar büyük olması durumlarında insanların tedavi görmesi gerekebilir. Karanlık korkusu aslında bazı insanlarda aşırı abartılı şekilde görüldüğü için neredeyse psikolojik bir rahatsızlık olarak görülebilir. Birçok kişi karanlıktan korkar. Bu durum çocuklarda belli bir yere kadar normal karşılansa bile yetişkin insanlarda normal karşılanmaz. Karanlık korkusu yaşayan kişiler genellikle metafizik olaylardan korkarlar. Yani kişiler canlılardan korkmazlar. Genellikle çocukluktan gelen bu durum, kişinin iradesine bağlı olarak yenilebilecek bir sorundur. Yani sizler bu durumu sigarayı bırakmak gibi görebilirsiniz. Aşırı karanlık korkusu tıbbi olarak \"Niktofobi\" olarak bilinen rahatsızlığa neden olabilir. Aslında bu rahatsızlığın temeli de aşırı karanlık korkusudur. Karanlık korkusu insanlarda tedavi edilmediği zaman çoğalan bir durum değildir. Fakat bu durum zamanla daha da büyük problemlere neden olarak çok ciddi hastalıklara neden olabilir. Bu ismin yanı sıra karanlık korkusunun diğer bir adı da aklofobi ya da ligofobi olarak bilinmektedir. Tüm bu isimlerle karanlık korkusunu eşit tutabiliriz. Kişi karanlık alanlarda aklına korku filmlerini getirir ve aynı zamanda gece gerçekleşen kötü ve şiddetli olayları getirir. Bu durumda kişide küçük bir empati gerçekleşir ve kişi korkmaya başlar. Eğer kişinin yanında güvendiği insanlar varsa bu korku gerçekleşmez ya da daha hafif bir şekilde gerçekleşir.

Karanlık korkusunun asıl neden olur?
Karanlık korkusu olan insanlarda ne gibi belirtiler meydana gelir?

Karanlık korkusu olan insanlarda, tahmin edildiği gibi havanın kararması ve kişinin yalnız kalmasıyla başlayarak korkular meydana gelir. Vücuttaki hormonların dengesizleşmesi nedeniyle karanlık korkusu farklı belirtilere neden neden olur. Özellikle bayılma ve titreme bu durumun en büyük belirtilerinden biridir. Bazı insanlarda karanlıkta aşırı korkma nedeniyle el ve ayaklarda karıncalanma görülebilir. Hatta hastalık aşırı ilerlemişse kişilerde delirme hissi gibi durumlar bile meydana gelebilir. Bunun yanında ayrıca kişide kalp çarpıntısı, nefes alamama hissi, baş dönmesi, göğüs ağrısı, terleme ya da aniden üşüme, ölmek üzere olma hissi gibi durumlar meydana gelebilir. Bu belirtilerden biri ya da birkaçının görülmesi durumunda kişide karanlık korkusu sorununun olduğu anlaşılabilir.

Karanlık korkusundan kurtulmak için yapılması gereken şeyler?

Bu gibi durumlardan tedavi olmadan kurtulmak mümkün değildir. Bu nedenle bir terapistten yardım alarak bu problemin giderilmesi için ilk adımı atmış olursunuz. Bu sorununuzu güvendiğiniz insanlarla paylaşmalısınız. Bu paylaşımın muhakkak olumlu etkileri olacaktır. Bunun için gece vakitlerinizde bir arkadaşınızla bol bol karanlıkta sokaklarda yürüyerek kendinizi alıştırın. Bu sırada kesinlikle panik olmamalısınız. Sizler korkunuzu ne kadar ele alırsanız bu korkulara karşı gücünüz de o kadar çok artacaktır.
" } ] }