{ "title": "Karıncalanma", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/karincalanma(1).jpg", "date": "21.01.2024 11:30:22", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Karıncalanma, Günlük hayatta hemen hemen herkesin başına gelen karıncalanma durumu, bazen huzursuz edici noktalara gelebilmektedir. Karıncalanma durumu, sinirlerle ilgili bir durumdur ve rastgele bir öfke üstünde tatbik edilen basıncı bildiren dikkat sistemidir. Daha çok kol ve bacaklarda bu duruma rastlanmaktadır. Kol ve bacaklarda en çok rastlamanın başlıca nedeni ise bu organların uzunca bir süre zıt pozisyonda tutulması ve bununla birlikte uzunca süren hareketsizliktir. Ancak karıncalanma her an bu durumlar sonucunda oluşmayabilir. Bu durum, bununla birlikte tek rahatsızlık belirtisi de olabilmektedir. Karıncalanmanın belirtisi olarak ortaya çıkan bazı hastalıklar ise şunlardır;

Raynaud Hastalığı: bu rahatsızlık, belirtisini karıncalanma olarak gösterebilir. El ve ayak parmaklarında meydana gelen ve tek bir kez oluşan beyazlaşma ve de sonrasında meydana gelen mavileşme olabilmektedir ya da bunun dışında, soğuk havalarda parmakların soğuyunca ısındıklarında parmaklarda acı duygusu ve sızlama oluşuyorsa, bu da bir belirti olabilmektedir.

Karpal Tünel Sendromu: bu türdeki sendromun ortaya çıkma nedeni, bileklerin ve ellerin birçok kez kuvvet gerektiren işlerde kullanılmasıdır. Sadece bileklik kullanmak bu durumun ortaya çıkmasını engelleyebilir.

Disk Fıtığı: Öteki ismiyle disk kaymasının habercisi durumunda olan vaziyetler ortaya çıktığı zaman sırtın aşağı tarafında meydana gelen ağrı, baldır ve bacakta yaşanan karıncalanmalar ve de uyuşmalardır.

Karıncalanma durumu daha çok sinire tatbik edilen basınç sonucu meydana gelmektedir. Kimi zaman rahatsızlık belirtisi olarak belirir ki, gündelik hayatta karıncalanma ve de uyuşmalara çok maruz kalınır. Uyuşma ise uzun süre hareketsiz kalındıktan hemen sonra ortaya çıkan bir vaziyettir. Beyin ve omurilikte kısa mesaj çözümleyici bölgeler bulunur. Bu bölgeler sinirlerden gelen iletiyi analiz eder. Bu bölgelerde meydana gelen hasarlarda da karıncalanma durumu meydana gelmektedir. Ancak bu çeşit karıncalanmanın normal şekilde meydana gelen karıncalanmadan tek farkı vardır. O da bu yöntemle meydana gelen karıncalanmanın sadece bir kez olabilmesidir. Bu nitelik ise karıncalanmayı hastalıktan ayıran tek özelliktir. Nedeni ise normal karıncalanma durumu, sinire tatbik edilen baskıdan meydana gelmektedir ve bunlara zararsız karıncalanma denmektedir. Zararsız karıncalanmanın oluşmasındaki en büyük faktör, çevresel sinirlerin üst kısmına tatbik edilen basınçtır. Beyin, kol ve bacakta bulunan sinirlerden birçok kez kısa mesaj alma durumundadır. Kısa mesaj gönderen sinirler çeşit olarak birbirinden farklılık göstermektedirler. Basınç tatbik edilen bölgeden beyne ve omuriliğe iletiler iletilir. Bu iletiler ise beyin ve omurilik aracılığıyla yanlış bir bileşimde alınır. Bu da beynin profesyonel sahasına aktarılan duyumların düzensizleşmesine sebep olabilir. Karıncalanmaya sebep olan duyuyu iletme misyonu durumunda olan sinirler daha düzenli çalıştığından, yalnızca bu sinirlerden gelen iletiler olabilmesi yüksek ihtimaldir.
" } ] }