{ "title": "Kişilik Bölünmesi", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/kisilik-bolummesi.jpg", "date": "19.01.2024 15:33:36", "author": "okşan yalçın", "article": [ { "article": "Kişilik Bölünmesi, Psikolojik hastalıkların temelinde stres, travma, maddi manevi olgular yatmaktadır. Bir çıkış noktası bulamayan, çaresiz kişiler bunalıma giriyor ve bu durum kişilik sapmalarına neden olabiliyor. Kişilik bölünmesi kendini çevre, bellek, algı, kimlik gibi duyguların bozulmasıyla belli etmektedir. Özellikle yaşanılan travmalar rahatsızlığın oluşmasında büyük etkendir. Çocukluk döneminde yaşanan olaylar kişilik bölünmesinde oldukça etkili dönemlerdir. Hastalıklar bir kişilikten diğer kişiliğe geçiş olarak adlandırılmaktadır.

Kişilik Bölünmesinin Belirtileri; bu kişilik belirtileri olan kişiler birden fazla karaktere bürünebilirler. Bir karakterden diğerine geçiş yaptıkları zaman diğer karakteri hatırlamazlar. Neşeli bir olay yaşayan bir karakter diğer bir karaktere geçtiğinde direk olarak kötü bir olayın içinde kendini bularak o duyguya hemen bürünebilir. Bu kişilik bozuklukları farlı kısımlardan oluşmaktadır.
Belirtileri; En belirgin belirtileri bayılma ve ağrılardır. Depresyona girme sıkça görülen belirtilerdendir. Mutsuzluk, üzüntü, sinir bozukluğu, davranış bozukluğu, öfke nöbetleri, sosyal ortamlara uyumsuzluk, intihar girişimi kişilerin verdiği tepkiler arasındadır. Bu hastalıklar şizofren gibi değildir. Ancak onlar gibi kafasından sesler duyabilir, bunlarla iletişme geçmek isterler. Gençlerde ve çocuklarda sıkça görülmektedir. Kişiliği oluşmamış kişiler daha çok bu rahatsızlıkları yaşarlar ve kişilik bölünmesine sebep olurlar. Yeterli ilgi görmeyen, anne babası ayrı, uyuşturucu kullanan, şiddete maruz kalanlar sıkça yaşarlar. Bir anda neşeliyken üzülebilir, ağlayabilirler. Eşlerini önce döven sonra hiçbir şey olmamış gibi davranan kişiler bu rahatsızlıkları yaşarlar. Bulundukları ortamda şiddet gösterisi yaparlar daha sonra hiçbir şey olmamış gibi davranırlar.

Tedavisi; Hastanın geçmişine inerek yaşadığı olaylar, üzüntüler, travmalar sorgulanarak başlanır. Hastalığın derecesine göre tedavi yöntemleri gelişmektedir. Erken dönemde ilaç tedavisi iyileşmeye götürebilir. İlerleyen hastalıklarda gözlem altına alınarak tedavi altına alınabilir. Uzun süren tedaviler kişiliklerin birleşmesini sağlayarak iyileşmeye götürebilir.
" } ] }