{ "title": "Klostrofobi", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/klostrofobi(1).jpg", "date": "20.01.2024 02:27:43", "author": "Arife KÜÇÜKKAVRADIM", "article": [ { "article": "Klostrofobi, herkeste olabilecek kapalı yerde kalma korkusu olarak adlandırılan psikolojik bir hastalıktır. Klostrofobi hastalığı bulunan kişiler kapalı, dar küçük alanlarda, asansörde kalmaktan korkan kişilerdir. Bu alanlarda nefes alamayacaklarını düşünerek boğulma hissi ya da panik atak geçirme olasılıkları artmaktadır. Bu kişiler bir yerde kilitli kalmaktan da korkarlar. Bu nedenle klostrofobisi bulunan kişilerin böyle yerlerde kalmaları tehlikelidir. Klostrofobi çocukluk döneminde yaşanmış olan bir travmadan kaynaklanabilir. Klostrofobinin ciddiyeti kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Klostrofobisi olan kişiler daha çok yaşamlarını korkularına göre yönlendiren kişilerdir.

Klostrofobi belirtileri nelerdir?
Bu olayların kapalı ve küçük ortamlarda üst üste birkaç defa yaşanması klostrofobi oluşmasına neden olur. Kişi artık böyle yerlerde bulunmak istemez. Daha ileri derece klostrofobisi bulunan kişiler sinemaya ya da tiyatroya gitmek istemez, uçağa binmeye korkar, kapalı ortamlardan kaçar. Hatta sağlıkla ilgili bir problemi olduğu zaman MR çekimi gerekli olduğunda bundan da korkarlar. MR çekimi sırasında panik atak geçirme riskleri çok fazladır. Bu hastalığı bulunan ve kapalı bir ortamda bulunması gereken bir kişinin o ortamda ilk yaptığı pencere ve kapıları kontrol etmek aynı zamanda kontrol etmek kalmazlar çıkışa en yakın ortam da bulunurlar.

Klostrofobi nasıl tedavi edilir?

Kişinin bu hastalığı yaşamsal faaliyetlerini büyük oranda etkiliyorsa doktor kontrolü altında olması şarttır. Tedavi öncesinde bu korkuların ne zaman başladığı ne sıklıkla olduğunu, nasıl ortaya çıktığını araştırarak tedavi sürecini başlatabilir. Bu hastalıkta çoğunlukla psikoterapi yöntemi uygulanarak hasta tedavi edilmeye çalışılır. Tedavi sırasında hasta olan kişi korkularıyla yüzleştirilerek, doğru nefes egzersizleri uygulamaları öğretilerek, düşüncelerini kontrol altına almayı öğreterek hastanın rahatlaması sağlanmaya çalışılır. Gerektiği durumda antidepresan ilaçlardan da yardım alınarak tedavi uygulanır.
" } ] }