{ "title": "Konsantrasyon Bozukluğu", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/konsantrasyon-bozuklugu(1).jpg", "date": "20.01.2024 11:58:58", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Konsantrasyon bozukluğu: Yaşadığımız toplumda neredeyse %30'unda konsantrasyon bozukluğu bulunmaktadır. Özellikle çocuklar ve gençlerde daha çok görülmektedir. Konsantrasyon bozukluğu eşittir dikkat dağınıklığı ve hiper aktif birey demektir. Genel olarak konsantrasyon bozukluğu kişinin bir iş yaptığında veya bir kitap okumaya çalıştığında okuduğunu anlamamak adapte olup okuyamamak veya eline aldığı bir işi tam anlamıyla yapıp veya bitene kadar sabredememek olarak anlatılabilir. Tam anlamıyla konsantre olup odaklanamama zihinsel olarak adapte olamama durumu konsantrasyon bozukluğu fizyolojik ve genetik nedenlerden kaynaklanabilir. Sonradan yaşanan birtakım olumsuzluklarla ve çevresel olarak da ortaya çıkabilir. Konsantrasyon bozukluğu tedavi edilebilen ve edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Uzman bir hekim tarafından ilaç tedavisi ve psikoterapi ile bu hastalıkla baş edilebilir.

Konsantrasyon bozukluğunun belirtileri nelerdir?
Konsantrasyon bozukluğuna neden olabilecek faktörler

Konsantrasyon bozukluğu fiziksel veya genetik olabileceği gibi çevresel etkenlerde neden olabilir. Kişideki başka rahatsızlıklar etkili olabilir veya kişinin kullandığı ilaçlarda kişide dikkat dağınıklığı gösterebilir. Kişide aşırı baş ağrısı, kişisel sorunlar, yaşam şartları, maddi zorluklarda kişilerde konsantrasyon bozukluğuna neden olabilir. Kişilerde kansızlık, beden ve zihin yorgunluğu, gürültülü ortamda çalışma gibi faktörler de konsantrasyon bozukluğuna neden olabilir. Konsantrasyon bozukluğuna ailelerde neden olabilir. Örnek olarak çocukların ders çalışma esnasında evde yüksek sesle müzik dinlemek TV seyredilen ortamlarda çocuğa ders çalıştırmak veya onun çalıştığı ortamda çeşitli işler yapmakta konsantrasyon bozukluğuna neden olabilir. Yetişkin veya çocuklar istemedikleri bir işe veya bir eyleme zorlandıkları taktirde o işe adapte olamayıp konsantrasyon bozukluğu yaşayabilirler.

Konsantrasyon bozukluğu nasıl tedavi edilebilir

Konsantrasyon bozukluğu yaşayan kişiler öncelikle Uzman bir hekimden yardım almalı. Kişinin konsantrasyonunu bozmaya etken herhangi bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Herhangi bir hastalık var ise tedavi edilir. Konsantrasyon bozukluğu ilaç tedavisi ile yapılabildiği gibi çeşitli egzersizlerle de tedavi edilebilir. Psikolojik bir rahatsızlık olduğu için psikiyatr uzmanının tavsiyelerine uymakta fayda vardır. Tedavi sürecinde ailenin de kişinin yanında yer alması ve destek olması gerekmektedir. Kişi tek başına çalışmakta zorluk çekiyorsa ve bir türlü konsantre olamıyorsa grup halinde çalışmalar yapılabilir. Bu gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya olan kişiler. Rahatsızlıklarının üstüne gidip tedavi sürecini kolaylaştırabilirler. Gerekirse gün içerisinde yapacakları işleri liste olarak hazırlayıp listeye bire bir uymaları gerekir. Gün içerisinde bol bol kitap okumalılar gerekirse anlamadıkları yeri yüksek sesle ve ikinci defa okuyabilirler. Düzen tertip bol kitap okumak ve okuduğunu anlamaya çalışmak konsantrasyon bozukluğuna iyi gelebilecek etkenlerdir.
" } ] }