{ "title": "Konversiyon Bozukluğu", "image": "https://www.psiko.gen.tr/images/konversiyon-bozuklugu.jpg", "date": "21.01.2024 01:42:40", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Konversiyon bozukluğu, ülkemizde dahil birçok ülkede sık karşılaşılan bir problemdir. İnsanlarda fiziksel olmayan, ruhsal özellikler taşıyan bir hastalıktır. Bu nedenle konverisyon bozukluğu olan insanlarda fiziksel bir hastalık aranmaz. Konversiyon bozukluğu, insanlarda farkı ruhsal sorunların, fiziksel sorunlara dönüşme hali olarak bilinmektedir. Yani insanlarda görülen, korku, üzüntü, stres ve sinir hallerinin, bayılma, güçsüzlük, kilo kaybı ve felç gibi hastalıklara dönüşmesidir. Bu hastalık psikolojik bir rahatsızlık olduğu için daha çok terapiler şeklinde tedavi edilir. Bu hastalığı taşıyan insanlarda yapılan incelemelere rağmen hastalık belirtisi bedensel olarak görülmez. Konversiyon bozukluğu, en çok kadınlarda karşılaşılan ciddi rahatsızlıklardandır. Görülme yaşı ise hemen her yaş olan hastalık, yaş fark etmeden kişileri etkiler. Fakat insanlarda 10-30 yaşları arasında biraz daha sık görüldüğü bilinir. Bu yaşlar arasında insanlarda gerek hormonal değişimler gerek fiziksel olarak değişimler çok farklı psikolojilerin oluşmasına neden olur.

Belirtileri nelerdir?
Konversiyon bozukluğu neden kaynaklanır?

İnsanlarda konversiyon bozukluğunun en büyük nedeni, kişilerin uzun süreler boyunca şiddete maruz kalmasıdır. Özellikle kadına şiddet sorunlarında şiddet gören kadınlarda bu hastalığın görülme ihtimali çok yüksektir. Bazı insanlarda bu problem kalıtsal olarak gelmektedir. Yani aile içerisinde herhangi bir kişide görülen konversiyon bozukluğu, çocuklarda ve hatta çocukların da çocuklarında görülebilmektedir. Konversiyon bozukluğu, bazen de kişinin hayatının bir bölümünde kendisini aşırı bir şekilde korkutacak olayla karşılaşma durumlarında meydana gelmektedir.

Tedavi nasıldır?

Bu hastalığın tanısı bedensel olarak konulamayacağı için kişilerde psikolojik destek ve tıbbi ilaçlarla tedaviler yapılır. Yapılan bu tedaviler, insanlarda aciliyet gerektirmez. Çünkü bu hastalık oldukça yavaş bir şekilde ilerler. Fakat hastalık zaten ilerlemişse kesinlikle tedaviler acil bir şekilde yapılmalıdır. Tedavi sürecinde doktorun yanı sıra konversiyon bozukluğu olan hastanın ailesinin de çok önemli görevleri vardır. Özellikle hastanın bayılması durumunda yapılacak adımlara çok dikkat edilmelidir.
" } ] }